Roosmarijn Peters stuurt de crewers aan tijdens de Eurekaweek

De Eurekaweek begint maandag 19 augustus. Er zullen ruim vierduizend studenten aan deelnemen, merendeels eerstejaars maar ook master- en buitenlandse studenten. Het evenement is ieder jaar net weer wat groter dan het voorgaande en dat vergt het uiterste van de negenenvijftig crew-leden die de Eurekaweekcommissie ondersteunen met hand en spandiensten en het realiseren van hun planning. Roosmarijn Peters (23) is hoofd crew en stuurt de crewers aan. We organiseren de grootste cantus van Europa. U weet wat een cantus is?

Taken van de crew
De bedoeling van de Eurekaweek is om beginnende studenten te laten zien wat het studentenleven, behalve studeren, te bieden heeft op het  gebied van uitgaan, verenigingen en  uitgaansgelegenheden. De studenten zitten in groepjes van ongeveer vijftien, liefkozend kindjes genoemd, en een gidsenkoppel. Gidsen en koppels worden ingedeeld op hun studiekeuze.

De week loopt van maandag 19 tot en met donderdag 22 augustus en begint dagelijks ergens in de ochtend tot ’s avonds elf uur. Die verenigingen, de universiteit en sommige bedrijven presenteren zich gedurende de week. Bijvoorbeeld op een grote informatiemarkt of op locatie bij de verenigingen.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een vereniging voor studenten. Dat zijn niet alleen de gewone studentenverenigingen, maar ook sportverenigingen, multiculti verenigingen, politieke verenigingen en debatverenigingen. Iedere hobby kan je daar in vinden. Zo kwam ik er achter dat er een studenten Lacrosse vereniging is. Ik zie er op toe dat die verenigingen zich presenteren en dat ze zich aan de reglementen houden die daar voor zijn. Dat kan over van alles gaan, bijvoorbeeld over het wel of niet mogen gebruiken van muziek. Verenigingen willen ook natuurlijk mensen binnen hun eigen vereniging krijgen maar het is zeker niet de bedoeling dat ze bij elkaar mensen gaan wegtrekken, ‘kom naar ons, kom naar ons.’  Dat is natuurlijk niet eerlijk. Dus dat gaan we een beetje in de gaten houden, er worden in ieder geval strenge afspraken over gemaakt. 

De cantus
De studenten eten in hun groepjes met elkaar. De dagen eindigen steeds met een feest, zoals de cantus. Als je mensen vraagt wat vond je nou het leukste van de Eurekaweek, dan zul je negen van de tien keer ‘de cantus’ horen.

De cantus wordt gehouden in Ahoy, waar alle studenten, gidsen en vrijwilligers bij aanwezig kunnen zijn. Een zaal van Ahoy is ingericht met tafels en banken waar studenten zitten, met een liederenboek en bier, om afwisselend liederen te zingen en te drinken.

De Eurekaweek is dusdanig gegroeid dat het dit jaar weer in Ahoy is, voor iedereen tegelijk; dat is voor ons spannend hoe dat zal gaan. Een van de taken van de crew is te zorgen dat het bier drinken in goeie banen wordt geleid en dat mensen blijven zitten en niet zelf bier gaan halen of naar andere tafels gaan lopen want dan wordt het natuurlijk een hele grote chaos. Ook heel erg belangrijk is op te letten dat mensen onder de 18 geen bier krijgen. Die krijgen speciale, witte, ‘glow in the dark’ bandjes, dan kan je ze spotten als ze bier in hun hand hebben. Als ze toch drinken dan hebben ze een groot probleem. Dan wordt hun bandje doorgeknipt en mogen ze niet meer deelnemen aan de Eurekaweek.

Studenten onder de 18 hebben hoe je het went of keert een groot probleem, want hoe overleef je vier uur lang massaal liedjes zingen als je nuchter bent?

Je moet het eigenlijk meemaken om te weten hoe leuk het is. Iedereen zit aan tafels en zingt mee, er speelt een band. Je mag niet zingen en drinken tegelijk. We spelen nummers als, Sweet Caroline, Hey Jude en natuurlijk het Rotterdam lied, dat heilig is voor studenten, vaak arm in arm wordt gezongen en dat ze iets leert over de  Nederlandse studentencultuur.

Meerwaarde
Om elf uur is het feest over. Als de studenten verdwijnen in het invallende duister, of in een van de busjes van studentenverenigingen die de kindertjes naar hun eigen feesten lokken, beginnen de crewleden met het opruimen van de zaal.

Het is keihard werken. Vorig jaar stond ik om kwart over zes op en om elf uur ’s avonds ben je nog lang niet klaar. Maar je krijgt er heel veel voor terug. Het is afzien met het hele team en dat schept een enorme band. Je studie is veel meer dan alleen leren. Door mee te doen met de Eurekaweek doe ik praktijkervaring op. En op deze manier heb ik allerlei vrienden leren kennen.

Het massale karakter van de Eurekaweek schrikt wellicht eerstejaars studenten af om deel te nemen, maar het doel van de week is juist om de studie voor studenten persoonlijker te maken.

Je legt contact met je studiegenoten en dan ga je samen op verkenning uit in de stad. De bedoeling is dan, wanneer je op je eerste dag aan je studie begint, dat je terechtkomt in een warm bad. Niet dat je denkt: help, ik ken niemand! Ik wil het iedereen van harte en uit eigen ervaring aanraden om aan de week deel te nemen!

Joris Zee


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.