Rotterdam – “Als het Rotterdams Philharmonisch Orkest online speelt, kunnen wij niet achterblijven” dat moet ongeveer de gedachte zijn geweest van de leden van de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest toen ze de thuis-versie van Van Beethoven’s ‘Ode an die freude’ opnamen. In navolging van het Rotterdams Philharmonisch Orkest hebben de muzikanten van de Rotterdamse vereniging hun eigen versie van de finale van de 9e symfonie van Van Beethoven opgenomen. Zo’n 70 jonge Rotterdamse muzikanten namen afzonderlijk thuis hun partijen op, die tot één stuk werden samengevoegd. De Vereniging wil met deze uitvoering alle Rotterdamse muziekinstellingen een hart onder de riem steken en laten zien dat klassieke muziek hoe dan ook in Rotterdam zal blijven klinken. Het resultaat is vandaag in première gegaan.

Voorzitter Mark Lansbergen: “Gelukkig mag de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest voorzichtig weer gaan denken aan repeteren en samen genieten van muziek. Veel professionals moeten echter nog geduld hebben voordat ze in de grote orkestbezettingen voor volle zalen mogen spelen. Wij hopen dat we samen met onze partners als het RPhO en Sinfonia Rotterdam snel weer muziek voor iedereen toegankelijk kunnen maken.”

Uniek initiatief van RPhO

Dat muzikanten op afstand en vanaf thuis gezamenlijk een muziekstuk spelen is een nieuw fenomeen. De grote professionele zus van de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest – het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) – nam hiertoe eind maart het initiatief. Aan het begin van de Corona-crisis sloegen de muzikanten van het RPhO de handen digitaal ineen en creëerden een online-versie van de 9e symfonie van Van Beethoven. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben inmiddels gezien hoe de musici van het RPhO vanuit huis de 9e symfonie van Beethoven speelden.

Een samenspel van 70 muzikanten
Het RPhO stelde de bladmuziek op verschillende niveaus online ter beschikking, zodat muzikanten jong tot oud hun eigen versie konden maken van dit meesterwerk. Ook zó konden alle leden de vereniging meedoen. Een prachtig appel aan de talentontwikkeling in Rotterdam, waarvoor zowel de Vereniging als het RPhO zich inzet. De Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest doet er met deze uitvoering wat aantal muzikanten betreft nog een schepje bovenop de uitvoering van het RPhO. Zo’n 70 muzikanten – in de leeftijd van 7 tot midden twintig – namen afzonderlijk thuis hun partijen op, die door één van onze dirigenten en bestuursleden tot een videocompilatie werden gemaakt.

Lessen en repetities gingen door

De orkesten van de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest hebben zich de afgelopen paar maanden razendsnel aangepast aan de nieuwe Corona-werkelijkheid. Vele jongeren uit Rotterdam en omgeving konden hierdoor gewoon muziek blijven maken. De beginnende muzikanten van Young Rijnmond Strings kregen online vioolles van de docent. Ook de kinderen van het Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble hebben samen filmpjes gemaakt om ook op afstand samen te musiceren. Het Rotterdams Junioren Orkest en het grootste jeugdorkest van de vereniging, het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest, hebben de afgelopen periode thuis hun partijen gerepeteerd en kregen middels RJSO TV online instructies. Ook het Rotterdams Studenten Orkest is gewoon doorgegaan met muziek maken door middel van online repetities.

Audities gestart

Inmiddels zijn de audities van de verschillende orkesten weer gestart. Alle muzikanten spelen jaarlijks voor hun dirigent om zo te bepalen op welke plek ze het komende seizoen kunnen en willen zitten. Vanaf 1 juni gaan de orkesten in groepen tot 30 personen repeteren. Dat betekent dat nog niet alle orkesten in volledige bezetting bij elkaar kunnen komen. Zoals dat er nu naar uitziet, mag dat vanaf 1 juli wel weer. Om die reden heeft de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest besloten om het muzikale seizoen te verlengen.

Voorzitter Mark Lansbergen: “Het is fijn dat we de afgelopen tijd online hebben kunnen repeteren, maar omdat spelen met z’n allen het allermooist is, verlengen we ons seizoen tot eind juli. Vanaf 14 juli gaan we daarnaast een aantal kamermuziekavonden organiseren. Tijdens deze bijeenkomsten zullen onze leden gedurende drie avonden in kleine ensembles intensief gecoacht worden door professionals. Op 10 juli hopen het jeugd- en studentenorkest gezamenlijk te kunnen werken aan De Nieuwe Wereld van Dvořák: terug naar de nieuwe werkelijkheid dus! De klassieke muziek zal dus blijven klinken in Rotterdam.”

De Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest

De Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest bestaat uit Young Rijnmond Strings, het Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble, het Rotterdams Junioren Orkest, het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest en het Rotterdams Studenten Orkest. Voor meer informatie over de verschillende orkesten en de audities, bezoek de website van de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest: www.rjso.nl.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.