• Basisschool De Bavokring en Wellantcollege Rotterdam organiseren doe-ochtend met dieren

Woensdag 21 mei, van 08.45 uur tot 12.15 uur, organiseert basisschool De Bavokring in samenwerking met het Wellantcollege Rotterdam, vmbo/ MBO, een doe-ochtend, ‘beestenboel’, op het school plein waarbij de leerlingen van groep 1 tot en met 4 dieren, afkomstig van het Wellantcollege, kunnen zien en aanraken. Maar ook alle kleine kinderen uit de buurt zijn welkom! Daniëlle Verschoor, docente Dierhouderij: “Onze MBO-studenten met het vak ‘Organiseren Evenementen’ doen zo ervaring op in het bedenken en uitvoeren van aktiviteiten, zoals een ritje op een pony”.

Directeur Aziz El Amiri van De Bavokring: “Veel leerlingen van onze school weten niet dat het Wellantcollege Rotterdam (opleidingen voor voeding, design, natuur, bloemen en dieren. Red.) bestaat en dat het een fijne school is om naartoe te gaan. Ze houden daar veel dieren, daarom heb ik de samenwerking gezocht. Want ik ken het Wellantcollege wèl!” Ook Wellantdocente Verschoor vindt het belangrijk dat jonge kinderen de kans krijgen om de taal van de dieren te begrijpen, zegt ze.

Konijnen
Konijnen In het voorbijgaan inspecteert de docente de lange oren van een groot konijn. “In stripverhalen eten konijnen altijd wortels, leren de kinderen. Dat klopt wel, maar het is niet gezond om veel wortels te eten, want daarin zit suiker en dat is niet goed voor de gezondheid. Onze konijnen krijgen brokjes uit de fabriek en hooi te eten.” Een verhaal dat ook kinderen kunnen snappen. Hoe zit het met het voeren van oud brood aan de eenden? “Dat is helemaal niet goed! Er zitten de verkeerde vetten in, waardoor eenden vaak niet eens het vijfde levensjaar halen, terwijl ze in het wild wel vijftien à dertig jaar kunnen worden”, reageert Verschoor fel. Wat eten eenden dan? Gemengd graan, gras en siervogelbrok. De MBO-studenten maakten een ‘zintuigenkast’, waarbij de jonge leerlingen onder andere diervoeding kunnen zien, voelen, ruiken en proeven… Spannend en leerzaam!

Luipaardgekko
Welke dieren gaan mee naar de Bavokring? “Het zijn sowieso dieren, die gewend zijn aan kinderen”. Een bonte opsomming volgt. Van agaatslak tot waterschildpad. “We zetten een leeg aquarium neer, dat we voor de ogen van de kinderen vullen met water. Zo kunnen ze zien hoe een schildpad zwemt. Als een schildpad groeit, vervelt hij: zijn ‘schubben’ laten los. Onze steppevaraan krijgt een tuigje om en kan zo mee uit wandelen, zodat de kinderen hem aan kunnen raken. Brain is de naam van de luipaardgekko. Hij heet zo omdat hij een beetje dommig is.” Het reptiel zit op haar hand en kijkt heel bedachtzaam naar links en dan naar rechts, maar blijft rustig zitten.

Wellantcollege docente Dierhouderij Daniëlle Verschoor tussen de ‘knuffelgeiten.’ (foto: Monique van der Gaag)

Wellantcollege docente Dierhouderij Daniëlle Verschoor tussen de ‘knuffelgeiten.’ (foto: Monique van der Gaag)

Aaibaarheidsfactor
Een hoge aaibaarheidsfactor hebben natuurlijk de ‘knuffelgeiten’, de goudhamster, de cavia’s en de Vlaamse reuzen. Dat zijn konijnen van een halve meter lang. “Ze zijn getraind. Ze kunnen rechtop zitten en springen over hindernisjes heen”, licht Verschoor lachend toe. Stapvoets komt Mark de ezel dichterbij. En rondom de docente verzamelen zich de knuffelgeiten. “Pas op: ze eten alles wat ze te pakken kunnen krijgen!”, waarschuwt ze, terwijl ze de geiten op hun koppen kriebelt. Dat wordt een vrolijke boel op het schoolplein…

Monique van der Gaag

KBS de Bavokring, www.bavokring.nl, Willem Ruyslaan 17, 3061 TT Rotterdam, tel. 010-4116881

Wellantcollege Rotterdam, www.wellant.nl, Bosdreef 111, 3062 CA Rotterdam, tel. 010- 2175922.