De weersvoorspellingen logen er niet om. Regenachtig, koud en tot overmaat van ramp ook nog kans op winterse buien. Het bleek gelukkig allemaal heel erg mee te vallen op het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. De bezoekers werden het grootste deel van de dag getrakteerd op een zonnetje en een aangename temperatuur. De meevallende weersomstandigheden hadden een navenant effect op het bezoekersaantal. Bijna 50.000 bezoekers trokken naar Het Park bij de Euromast om 74 jaar vrede en vrijheid te vieren. Weliswaar lag het bezoekersaantal daarmee lager dan vorig jaar, maar desalniettemin is de organisatie zeer tevreden over de opkomst: “We maakten ons natuurlijk wel een beetje zorgen toen we de weerberichten zagen, maar kennelijk zijn de weergoden ons goed gezind, want het viel allemaal reuze mee. Vorig jaar was het natuurlijk een buitengewoon warme dag en ook nog eens een zaterdag, dus toen zat werkelijk alles mee. Maar ondanks het iets lagere bezoekersaantal zijn wij bijzonder content met dit resultaat”, aldus organisator Jasper Scholte van JMR Event makers.

Barmhartigheid
Burgemeester Aboutaleb opende het festival met een toespraak waarin hij voor barmhartigheid pleitte: “We moeten van het verleden leren barmhartig met elkaar om te gaan en elkaar te respecteren. Dat is heel belangrijk. Soms heb ik het gevoel dat we te veel ruimte voor onszelf claimen en te weinig ruimte bieden aan anderen.”

Vuur en vlam
Na het openingswoord van de burgemeester barstte het festival in alle hevigheid los. Cumbia band Los Paja Brava zette de Sena Performers Stage op stelten met een weergaloze show. FÄIS, een van de hoofdacts van het festival, maakte zijn reputatie waar op de Erasmus Stage ten overstaan van een uitzinnig publiek. Ambassadeur van de Vrijheid DJ Sam Feldt stal de show. Met hits uit zijn oude en nieuwe repertoire zette hij het publiek in vuur en vlam. Het podium Schuren bij de Buren – nieuw op het festival – was een doorslaand succes. Artiesten als April Grey, Equalz en Milano Angelo maakten hun naam zonder meer waar.

Herinneringscultuur
Scholte is tevreden over het verloop van het evenement: “Het was een mooi feest, met een goede line-up en een bijzonder prettige sfeer. Het bevrijdingsfestival Zuid-Holland is, samen met de bevrijdingsfestivals die in de rest van Nederland worden georganiseerd, uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de herinneringscultuur omtrent de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Ik denk dat we er ook dit jaar in geslaagd zijn om de onderliggende thema’s van het festival ook een leuke en toegankelijke manier onder de aandacht te brengen. En daar zijn we best een beetje trots op.”

(ingezonden mededeling JMR)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.