Zwervers en Oost-Europeanen die wonen op een oud volkstuincomplex het Rotterdamse Kralingse Bos slaan alarm. De gemeente wil het complex binnenkort ontruimen. De bewoners zijn ongerust, omdat ze naar eigen zeggen nergens anders heen kunnen.

Het oude volkstuincomplex aan de Bosdreef verkeert al jaren in een slechte staat. De volkstuinders moesten weg omdat de tuintjes te dicht bij het spoor liggen en dat niet langer kon vanwege de veiligheid. De tuinders vertrokken, maar de huisjes bleven staan. Lange tijd slingerde er veel troep op dat terrein. Dat is opgeruimd, maar nu blijken een aantal huisjes permanent bewoond te worden.

Stank
Een van die bewoners is een dakloze Palestijnse vluchteling. Hij verblijft er inmiddels al weer acht jaar. Zijn huisje verkeert in een ermbarmelijke staat. Er is geen licht, verwarming of stromend water. Het houten dak van het keukengedeelte is lek. Door de lekkage is de hele ruimte beschimmeld en hangt er een indringende stank.

Het regenwater wordt opgevangen in oude verfpotten. Dat water wordt gebruikt om te wassen. De man is bang dat als hij weg moet, hij nergens anders terecht kan en de straat op moet. Hij wil daarom graag blijven of vervangende woonruimte.

Verderop het terrein is een man bezig met het verbouwen van sla. Hij zegt hier alleen overdag te verblijven en nog steeds huur voor het tuintje te betalen. Aan de gemeente heeft hij nu gevraagd voor een andere volkstuin, maar vooralsnog zonder resultaat.

rijnmond_offline