Vergadering Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk van 7 maart

Door: Amel Bali

KRALINGEN-CROOSWIJKAfgelopen donderdag 7 maart waren er tijdens de gebiedscommissievergadering een aantal insprekers, die hulp of advies kwamen vragen. Anneke Strasters organiseert al 12 jaar mede het evenement van Smartlap tot Opera. Ze gebruikt haar inspreekrecht om de leden van de gebiedscommissie uit te nodigen om op 26 mei de ouderen van zorgcentrum Hoppesteyn, die in een rolstoel zitten, naar het evenement op de Koeweide te rijden. Eylem Muratoglu vraagt de gebiedscommissie om advies op zorggebied voor café Hermosa. Ook Paul Wiese van het Buurtcollectief De Esch vraagt advies met betrekking tot een conflict met een leverancier.

Opening Café Hermosa
Op dit moment wordt er in het café  nog volop verbouwd. De opening staat gepland op 1 april. Initiatiefneemster Muratoglu zag op een gegeven moment dat het café te huur stond en besloot de stap te wagen om haar droom, van inmiddels 10 jaar, waar te maken. “Ik wilde graag een café starten voor mensen, die een zorgbehoefte  hebben, zij zullen daar de bediening doen. Zelf heeft ze 12 jaar ervaring in het werk met verstandelijk beperkten, ook heeft ze een broer met een verstandelijke beperking. “De kennis is dus al in huis”, oordeelt Oktay Ünlü,. Muratoglu wil graag tips en tops over de zorg ontvangen vanuit de gebiedscommissie.

“Cafe Hermosa zal overdag tussen 09:00 en 16:00 een vorm van dagbesteding aanbieden”, legt Muratoglu uit. “Mijn kosten declareer ik bij het AWBZ. De mensen die deel zullen nemen aan de dagbesteding zijn daarom niet verplicht om werkzaamheden uit te voeren. Wanneer ze behoefte hebben om even aan de kant te zitten, kan dat.  De dagbesteding wordt op hun niveau geregeld. De mensen, die een kopje koffie komen drinken, zullen er rekening mee moeten houden, dat de bediening iets langer kan duren of iets anders zal zijn.” Vanaf 16:00 is Café  Hermosa een regulier bar/café  met professionele bediening.

Muratoglu heeft goed contact met de Talmaschool. Zodoende is ze in contact gekomen met het ouderinitiatief van de school. “Het ouderinitiatief is opgezet door ouders die willen dat hun kind in de buurt naar een gemengde school gaat. “De ouders komen veel in Café Eden. Het viel hen op dat er geen islamitisch publiek komt. De ouders willen graag meer contact met andere culturen”, zegt Muratoglu.  Volgens haar kan Café Hermosa hieraan kan bijdragen. “Wij kennen de islamitische cultuur en hebben een breed netwerk in Crooswijk. Ik kan deze twee groepen heel goed samenbrengen in Café Hermosa.

Commissielid Mehmet Öztürk vraagt zich af of het schenken van alcohol niet tegenstrijdig is met de islam en zo dus met het publiek dat Muratoglu wil bereiken. “Onze bar is zo ingericht dat er tussen 10:00 en 13:00 geen alcohol gezien of geschonken kan worden”, zegt Muratoglu. Commissieleden Deborah Fernald en John van Assendelft vinden het een mooi initiatief, waar mensen samen kunnen komen en tevens in hun waarde worden gelaten.

Conflict drijvende eilanden
Paul Wiese grijpt zijn spreekrecht aan om aandacht te vragen voor de vijf drijvende eilanden in De Esch. Namens het Buurtcollectief De Esch wil Wiese een probleem voorleggen. Voor het project kocht het Buurtcollectief wilgenmatten bij firma van Schaik. In de matten zitten PVC buizen verweven. Het bedrag dat het buurtcollectief in 2016 van de gebiedscommissie kreeg, werd gebruikt voor de aankoop van de wilgenmatten. Na één jaar lieten volgens Wiese de buizen al los, Inmiddels wordt het veel erger. Volgens Wiese heeft de firma van Schaik toegegeven dat ze fout materiaal hebben gebruikt, maar de tegemoetkoming was een bescheiden bedrag, waar het Buurtcollectief niet mee akkoord ging. Wiese vraagt zich af in hoeverre ze zelf verantwoordelijk zijn over het verkregen geldbedrag als er een conflict is met een leverancier. De gebiedscommissie geeft aan dat het geld voor een bewonersinitiatief is besteed door de bewoners en dat ze er zelf verantwoordelijk voor zijn. “U bent de enige die de opdrachtgever aansprakelijk kan stellen.” De aansprakelijkheid ligt in dit geval moeilijk, omdat het Buurtcollectief de afspraken alleen mondeling heeft gemaakt en daarom ook niks op papier heeft staan. Ook is er geen rechtsbijstandverzekering afgesloten. De gebiedscommissie wil wel meedenken om een oplossing te vinden, maar niet meewerken aan de formele afhandeling van het probleem.

Volgende vergadering
De volgende vergadering van de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk zal plaatsvinden op donderdag 4 april, in de Paleiszaal, Pompgebouw De Esch, Rijnwaterstraat 23, Rotterdam-Kralingen. Aanvang: 20.00 uur. Zie vanaf vrijdag 29 maart voor de agenda en de stukken: rotterdam.nl/wonen-leven/kralingen-crooswijk


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.