Jaren geleden werd er in onze deelgemeente Kralingen-Crooswijk al gesproken over de toekomst van de Erasmus Universiteit, maar ook over het gebied rond het metrostation Kralingse Zoom. Mooie plannen waar veel over vergaderd is en waarvoor wij ook op bezoek gingen bij de universiteit. Er is door de Bewonersvereniging Kralingen-Oost (BKO) jarenlang meegedacht en met de universiteit over de plannen gesproken die voor de universiteit, maar zeker ook voor de bewoners het beste waren.

Er is ook veel veranderd in Kralingen-Oost. Zeker door het drukker wordende verkeer in dit gebied, zoals Hans Horsting tegen mij zei. De lanen zijn aangelegd voor paard en wagen en niet voor het gemotoriseerde verkeer. Het is een prachtige wijk, waar wij trots op moeten zijn. En dankzij de BKO en vele anderen is het goed bewaard en ik hoop dat in de deelgemeente veel mensen zich blijven inzetten, want anders krijg je vergane glorie zoals ik zag in veel buurten in Den Haag. Inspanning loont, want de Erasmus Universiteit heeft de omwonenden die direct overlast hebben gehad van de verbouwing, uitgenodigd op de campus voor een bezoek en een kop koffie. Hennie van Gils, lid van de BKO, had mij gevraagd om mee te gaan. Met de auto in een grote garage onder de EUR. Eenmaal boven was de campus net een kleine stad met veel water, groen en overal zitjes waar veel mensen liepen. In het Erasmus Paviljoen was het druk, er was levende muziek en de koffie was lekker. In het grote gebouw op de begane grond zijn veel extra ruimtes gemaakt waar studenten achter computers zaten in aparte groepjes. Het zag er heel goed uit en mooi om te zien, al die jongeren overal vandaan, die bezig zijn voor hun maar ook voor onze toekomst.

Woensdagmiddag naar het afscheid geweest van Wil van Son. Na 38 jaar politieagent te zijn geweest gaat hij van zijn welverdiende rust genieten. Wil is 32 jaar wijkagent geweest in Kralingen- West. In het begin met agent Terpstra, maar later heel lang met Dirk Meijndert. Wil was een agent zoals het hoort. Iedereen kende hem. Hij ging op zijn ronde koffie drinken bij veel clubs en instellingen om zo te horen hoe het ging. Als er iets aan de hand was gingen Wil en Dirk ernaar toe om te kijken of zij het konden oplossen. Maar hij deed veel meer, zeker als het uit de hand liep. Als een inbreker hard wegrende, kon Wil veel harder lopen, volgens Dirk. Er waren veel mensen in Galerie Kralingen waar Wil zijn afscheid vierde. Door Wim van Heemst, voorzitter van de deelgemeente, werd de Boezemvriend uitgereikt waar Wil heel trots op is. Na de receptie was er een etentje in Magneetcafé, waar veel collega’s waren. Terpstra, de oude collega van Wil, was helaas verhinderd. Maar ik was er wel, omdat in 1981 de nieuwe club Vredenoord werd geopend en ik Wil als jong agentje voor het eerst zag. En al die jaren daarna hebben we veel samengewerkt voor het belangrijkste doel, Kralingen goed en veilig houden. Wil en familie, het ga jullie goed en geniet ervan. Maar ik hoop met Dirk en jou nog veel pannenkoeken te eten in ons Kralingse Bos.

Greet Wijs