Stichting Cralingheroort kwam en komt in het geweer tegen de zgn. derde stadsbrug, tussen De Esch en Feijenoord. Onderstaand schrijven werd ook gestuurd naar De Ster.

Beste bewoners van de Esch en andere betrokkenen,

Cralingheroort attendeert u erop dat er een Verkeersbesluit van de gemeente in behandeling is wat grote consequenties gaat hebben voor De Esch, met name voor alle bewoners die dichtbij de geplande oeververbinding wonen. Het gaat om het verkeersbesluit Zero-emissiezone Rotterdam 2025 nr. M2403.

Daarin gaat vastgesteld worden wat de zonegrenzen gaan worden om de (binnen)stad van Rotterdam te beschermen tegen zwaar verkeer met de daarbij behorende luchtvervuiling. Dat lijkt een goede maatregel voor gezondheid en milieu, maar helaas blijkt het verhaal niet te gelden voor alle inwoners van Rotterdam. Het merkwaardige aan het voorstel is dat de zonegrens precies komt te liggen op de lijn waar de zgn. 3e stadsbrug in de plannen staat. Dat betekent dat over die weg wel zwaar verkeer zou mogen rijden, wat aan de andere kant van de zone (de binnenstad) juist geweerd wordt. De zonegrens loopt dwars door de wijk De Esch (Nesserdijk/Kralingse Zoom). De weg zelf en de bebouwing aan de oost- en noordkant vallen buiten de zonegrens. Uitstoot van vervuilend zwaar verkeer gaat daar wel toegestaan worden.  Bovendien heeft de gemeente plannen om nog meer woningen te bouwen net buiten deze zonegrens.

Zoals bekend vindt Cralingheroort een brug, mét auto’s, op deze locatie een heel slecht plan. Daar zijn meerdere redenen voor aangevoerd in onze Zienswijze van 7 juli 2023. Wij betreuren het dat de gemeenteraad in december 2023 het ideale plan van een metrotunnel heeft laten vallen. Maar als er over een zgn. autoluwe brug (max.11.000 auto’s per etmaal)  ook nog eens zwaar vervuilend verkeer mag gaan rijden, blijft er van de gezonde leefkwaliteit straks niets over.

Daarom heeft Cralingheroort bij de Rechtbank tegen het nu voorliggende besluit beroep aangetekend.

Zie PDF: verkeersbesluit | Zie PDF: Zero Emissiezone | Zie PDF: Zonegrenzen

namens stichting Cralingheroort

Hanny Rennen, secretaris


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.