Annet Smaal, meer dan 30 jaar huisarts in Crooswijk

‘Corona? Dat had ik niet mee willen maken’

Dokter Annet Smaal is gestopt. Ze was toe aan haar pensioen. Collega en huisarts Sulaiman Surie gaat als zgn. praktijhouder door aan de Rusthoflaan 64 in Crooswijk. Het is de bedoeling dat er binnenkort weer een vrouwelijke arts bij komt.

Op 1 oktober 1988 startte Annet Smaal in de huisartsenpraktijk aan de Rushoflaan. Daarvoor deed ze waarnemingen, onder meer in Gouda en ze gaf les aan MBO leerlingen, algemene ziekteleer.

Gezinsdokter
Haar voorganger was dokter Maas en diens voorganger dokter Spijker, vermaarde Crooswijkse ‘dorpsdokter’. Bij hem dienden nummertjes te worden getrokken maar zijn patiënten konden hem middenin de nacht bellen. Dat was in de tijd van ‘ziektefonds en particulieren’. Annet Smaal was een ‘gezinsdokter’. ‘De familieleden van de patiënt komen allengs allemaal langs.’

Corona
‘Corona? Dat had ik niet mee willen maken’, zegt Smaal beslist. ‘Opeens kon je niet zomaar meer bij ons naar binnen lopen. We hadden een speciale covid-kamer, met aparte in- en uitgang en we moesten speciale pakken aan’. De eerste patiënt kwam in januari 2020 notabene net uit China. Ze belde met de GGD maar die wist nog niet wat te doen. ‘Vervolgens carnaval in Brabant. Steeds weer nieuwe instructies …’  Pas in juli 2020 kreeg Annet Smaal zelf corona en moest ze 5 weken thuis blijven. Collega Surie bleef tot dusver gevrijwaard van het virus. Hij deed wel coronaspreekuur.

Protocollen
In de huisartsenpraktijk aan de Rusthoflaan gaat het, sinds Annet Smaal begon, totaal anders toe. Met één doktersassistent(e), zoals vroeger, red je het niet meer. Zogenaamde praktijkondersteuners, POH’s, staan de huisartsen tegenwoordig terzijde. De werkzaamheden zijn ingrijpend veranderd. Er wordt sytematisch gemonitord en begeleid. Met behulp van ‘protocollen’ worden vooral chronische patiënten in de gaten gehouden. Denk aan diabetici (suikerziekte), CVRM ( cardiovasculair risicomanagement – hart- en vaatziekten), COPD, astma en kwetsbare ouderen (70+). Als een POH vanuit de praktijk naar buiten kijkend toevallig een patiënt ziet lopen, wordt die, als dat nodig is, naar binnen geroepen. Annet Smaal: ‘Er zijn overal protocollen voor’. Vanzelfsprekend zou dat allemaal zonder computer niet mogelijk zijn. Er kunnen hartfilmpjes worden gemaakt en er kan bloed worden geprikt. Na een sneltest wordt beoordeeld of antibiotica echt nodig zijn. Iedereen die medicijnen gebruikt mag rekenen op een jaarlijkse check. Dat gebeurt samen met de apotheker.

Op 22 maart jl. in de huisartsenpraktijk aan de Rusthoflaan aanwezige medewerkers, om te vergaderen over hoe het verder moet zonder Annet Smaal,v.l.n.r. Thomas, Shandra, Rosalie en Suraja, samen met Annet Smaal (3e van links) en Sulaiman Surie (helemaal rechts).

Oekraïeners
Al jaren geleden meldden zich al patiënten van buitenlandse komaf bij Annet Smaal. Vluchtelingen uit het toenmalige Joegoslavië en mensen van Marokkaanse en Turkse komaf. Recenter komen de mensen uit Syrië. Annet Smaal: ‘de Oekraïeners komen eraan!’

Vitamine D
De taalbarrière heeft ze vaak als ‘lastig’ ervaren en ze maakte het mee dat men na een paar maanden in Marokko te hebben vertoefd, terugkeerde ‘met zakken vol pillen’. Dat is niet of nauwelijks meer zo. Ze kwam erachter dat mensen uit zonniger streken die voor een zekere tijd terugkeerden naar het land van herkomst, daar enorm van opknapten. Terug in Nederland ging het na verloop van tijd weer minder. De remedie: vitamine D! Dus in samenwerking met collega huisartsen in de wijk schreef ze dat middel voor.

Kleinschalig
Uiteindelijk lijkt het ervan te komen, het gezondheidcentrum in Crooswijk. Van Annet Smaal en Sulaiman Surie hoeft dat niet. ‘In Crooswijk is kleinschaligheid gewenst’. Van ondernemers die huisartsenpraktijken opkopen. moeten de beide artsen niks hebben. Dan weet je niet meer wie je huisarts is.

Waarom huisarts? Annet Smaal: ‘Dan ben je generalist. Als ik het over zou moeten  doen, deed ik hetzelfde’.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.