Duurzaam geluk

Het is toch zo, dat iedereen gelukkig wil zijn? Nee, dat is niet waar. Sommige mensen streven niet naar geluk, maar leven hun leven zoals het is. Anderen zijn gelukkig omdat ze ongelukkig zijn. Het levert hen zorg, aandacht en liefde op.

In deze hectische samenleving zoeken veel mensen naar rustpunten en balans in hun leven, zodat ze gelukkiger kunnen worden. Yogacenters schieten als paddenstoelen uit de grond. Superfoods en biologische supermarkten stijgen in populariteit, want iedereen wil ‘natuurlijk’ eten. Je leeft dan langer, gezonder en voelt je beter. Anderen verminderen hun stress door een optimale tv-experience in huis te halen of door een heerlijk lekker kopje espresso uit het nieuwe espresso-apparaat te drinken. Velen gaan een weekendje weg met een bon van de vakantieveiling, die men na uren op internet zitten heeft weten te bemachtigen. Al deze mensen streven naar een gelukkiger leven door spullen en activiteiten. Vaak vinden ze het geluk even. Die yoga ontspant hen, een film kijken op je nieuwe tv is een ervaring en het weekendje weg was rustgevend. Alleen als die yoga-les is afgelopen, de 10de film is afgespeeld en het derde weekendje weg erop zit, is het geluksgevoel vaak ook weer verdwenen. Een nieuwe zoektocht naar geluk begint dan weer.

De kunst is om geluk te vinden in het dagelijks leven en dat te koesteren. Dat is niet heel spannend, maar wel een stuk goedkoper. De zon op je huid als je buiten zit, kinderen die de wereld ontdekken, een glimlach op het gezicht van je buurman als je hem wat eten geeft als dank voor zijn hulp in de tuin. Het betekent dat je stilstaat bij je leven en daarvan de goede kanten ziet. Dat je de mensen in je omgeving waardeert voor wie ze zijn. Hen helpt en je door hen laat helpen.

Geluk is geen piekervaring. Het is een zijn. Gelukkig-zijn wordt bepaald door hoe je het leven ziet en ervaart. Door geen aandacht te besteden aan dat wat stress oplevert of het in ieder geval te herwaarderen als een positieve ervaring, een leermoment. Geluk is er als je dankbaarheid toont aan het leven om je heen. Het koestert en verzorgt. Zinvolle activiteiten, mensen en natuur zijn de belangrijkste input voor je gelukkig-zijn.

Let wel, dat betekent dat jij en alleen jij, door je handelen en denken kan zorgen voor je eigen gelukkig-zijn. Je geld, je partner en je collega’s kunnen dat niet doen. Dat is waarom sommige mensen in hun ongelukkig-zijn, ook gelukkig zijn.

Heleen Westerman

hemelsboekvooraardsemensen.wordpress.com