Vrijdag 6 november a.s. is er in Kerkelijk en Culureel Centrum Pro Rege een bijzonder concert van dansmuziek uit de Barok. Het Ensemble Musica Poetica staat onder leiding van de dirigent, componist en musicoloog Jörn Boysen. Soliste is de sopraan Beatriz Lafont, Joao Luis Paixao geeft het commentaar en de danseres Rachel Farr illustreert het concert met de uitvoering van barokdansen.

La Nuova Sirena (6 november)
Een programma over de om haar “actio” bekende 18de-eeuwse opera-diva Faustina Bordoni. Librettisten en componisten uit die tijd schreven speciaal voor haar belangrijke rollen. We horen muziek van Händel, Pergolesi en ook van haar echtgenoot J.A. Hasse, destijds de meest toonaangevende operacomponist. Ook laten we horen hoe men simpele melodieën uitbundig versierde. Een praktijk die men tegenwoordig trouwens nog steeds terug kan vinden in de popmuziek (ad-lib).

Het concert begint om 20:00 (zaal open 19:30). De toegangsprijzen zijn 17.50 aan de zaal en 15.- in de voorverkoop. Kaarten kunnen gereserveerd worden via de website www.muzikc.nl en via de mail kaarten@muzikc.nl. Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145, La Mer/Berlioz, Kortekade 14 en Van der Heijde Bladmuziek, Coolsingel 119 (Donner). Na afloop van de voorstelling is er een gezellige nazit.

muzikc01

Serie concerten van Musica Poetica

Dit is het eerste van vier concerten van Musica Poetica met theatermuziek. In deze concerten brengt het ensemble Musica Poetica de toenmalige verhoudingen tussen de verschillende kunstvormen opnieuw tot leven. Elk concert heeft een hoofdthema, waarbij de indeling van het programma -geïnspireerd door 18de-eeuwse voorbeelden- een grotere afwisseling kent, dan tegenwoordig gebruikelijk is. Zo werden bijvoorbeeld destijds symfonieën niet aaneensluitend uitgevoerd.

De volgende voorstellingen zijn vrijdag 5 februari, vrijdag 8 april en vrijdag 3 juni. Een abonnement op de vier voorstellingen is goedkoop! Deze kunt u, om practische redenen, uitsluitend via de webiste of kaarten@muzikc.nl kopen voor 45 euro voor vier concerten. Zij zullen ook op 6 november te koop zijn.

Musica-Poetica01

Zangers en Acteurs (5 februari 2016)
Veel operazangers in de 17de en 18de eeuw waren ook acteurs en andersom. Zowel in het gesproken theater als ook in het muziektheater, gebruikten ze gebaren en gezichtsuitdrukkingen om hun uitvoering nog expressiever te maken. Samen met de bariton João Luís Paixão – één van de weinige hedendaagse specialisten op dat gebied – presenteren we scènes uit opera’s van J.B. Lully en J.B. Stuck met de bijhorende gebaren en gezichtsuitdrukkingen.

Le Roy danse (8 april 2016)
Dans en pantomime hoorden bij het muziektheater van de Barok. Bij de uitvoeringen aan zijn hof, trad Lodewijk XIV zelf op als danser in de voor hem gemaakte balletten. Dans is het centrale thema van dit programma met composities van Muffat, Erlebach en Lully. Danseres Rachel Farr laat u daarbij kennismaken met de dansstijl van destijds.

Schilderen met muziek (3 juni 2016)
Vooral in de 17de eeuw ontstonden er veel werken, waarin componisten muziek gebruikten om de lieflijkheid of het geweld van de natuur kleurrijk weer te geven, ook werden historische gebeurtenissen in klanken geschilderd. In dit programma gaan we op reis door dat tijdperk van experimenten in de muziek. We beleven daarbij -met muziek van o.m. Biber, Schmelzer en Locke- het opwindende Beleg van Wenen (1683), een onstuimige storm op zee, een smartelijke operatie en ontspannen uiteindelijk tijdens een amusante reis in de vrije natuur.

www.muzikc.nl