Wat doet een ‘vrijwilligersmakelaar “Werven en koppelen van vrijwilligers aan personen, bedrijven en organisaties”, antwoordt Mirjam Hoeksema vlot. Eind vorig jaar trad ze aan bij de Vrijwilligerswinkel. “Bij ons komt bijvoorbeeld een telefoontje binnen van: ‘heb je een vrijwilliger die boodschappen kan doen voor iemand die thuis moet blijven wegens een longontsteking?’ of iemand reageert op een vacature op de Vrijwilligerspagina (Zie voor de locaties en spreekuren onderaan deze pagina) of op de site van de vrijwilligerswinkel of iemand belt: ‘ik wil één keer per week iets doen, heb je wat?'”

Mirjam wacht niet alleen af maar gaat bedrijven en organisaties langs om te vragen of ze vrijwilligers nodig hebben. Dat kunnen bijvoorbeeld ‘leesvrijwilligers’ zijn (op een basisschool Ingenieuze constructies blijken mogelijk, zoals deze: ‘Ik wil gratis yogales geven, maar de deelnemers moeten daarvoor vrijwilligerswerk terugdoen’. Dát vindt Mirjam leuk, dan gebeurt er wat.

Plezier
Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten. Mirjam benadrukt dat het vooral de bedoeling is dat men met plezier zijn/haar werk doet. Er zijn mensen bij die zeggen ‘ik wil tenten opbouwen en afbreken (bij evenementen) en alleen dat’ en ‘Ik wil koken maar per keer beslissen!’ en ‘ik verveel me kapot thuis, ik wil best af en toe een wandelingetje maken met een oudje’. Er zijn er ook die zeggen: ‘geef me een boodschappenbriefje en een tas. Ik hoef niet verder dan de deur’.

Op woensdag 5 maart start het project ‘De Fietsendokter’ in Crooswijk – vrijwilligers voeren eenvoudige reparaties uit aan kinderfietsjes.

Van deze tijd: de burgerparticipatie. Mirjam: “Voor iedereen is er wel iets te doen wat hij of zij leuk vindt.” Wat ook kan gebeuren: iemand doet een boodschapje en krijgt nu van degene die geholpen werd Nederlandse les!

Mirjam Hoeksema, vrijwilligersmakelaar

Mirjam Hoeksema, vrijwilligersmakelaar

Hoe ziet het ‘bestand’ van vrijwilligers eruit? Mirjam: “Man, vrouw, oud, jong, ook mensen die gestudeerd hebben en werkloos zijn”.

Voelt u zich aangesproken? Behalve op werkdagen in het kantoor van de Vrijwiligerswinkel, kunt u terecht tijdens de spreekuren in de Wijkservicepunten in Kralingen en Crooswijk en op de site natuurlijk, www.vrijwilligerswinkel.nl. Daarop: ‘vraag en aanbod’ van het vrijwilligerswerk.

Spreekuur: Wijkservicepunt Vredenoordplein,
Vredenoordplein 43, maandag van 13.00 tot 17.00 uur.

Spreekuur: Wijkservicepunt Goudseplein,
Goudseplein 245, woensdag van 09.00 tot 17.00 uur.

logo vrijwilligerswinkel 

010-4414050
 Jaffa 13-A – Rotterdam-Kralingen
 www.vrijwilligerswinkel.nl
 info@vrijwilligerswinkel.nl