Te klein voor dure voozieningen

Zoals al eerder gemeld, hebben we als Havenziekenhuis vanwege onze kleine omvang en financiële situatie helaas geen toekomst als zelfstandig ziekenhuis met een kliniek. De harde realiteit is dat we keuzes moeten maken. Dat wordt nog eens bevestigd door een verwacht, fors operationeel verlies over 2016 van 4,8 miljoen euro. Het gaat om een structureel verlies. Daarnaast hebben we grote incidentele posten op moeten nemen en dat komt met name door een afwaardering van de boekwaarde van ons pand.

Ondanks de financiële situatie blijft de kwaliteit van onze zorg en de patiënttevredenheid hoog. Hoewel ons zorgaanbod in de toekomst gaat veranderen, zijn we er van overtuigd dat het Havenziekenhuis niet hoeft te sluiten en dat we onze patiënten goede poliklinische ziekenhuiszorg kunnen blijven bieden in hun eigen buurt. Voor vervolgzorg kunnen zij dan terecht in andere ziekenhuizen in Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Naar verwachting kunnen we binnen enkele maanden meer duidelijkheid geven.

Levensvatbaar plan
Op dit moment zijn we bezig met een levensvatbaar plan voor de omvorming naar een innovatief, poliklinisch centrum in het centrum van Rotterdam. Hier kunnen patiënten blijven rekenen op hun eigen arts en vertrouwde gezichten van het Havenziekenhuis. Wanneer patiënten vervolgzorg nodig hebben, zoals een operatie of ziekenhuisopname, dan organiseren we dat bij het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis. Patiënten houden zoveel mogelijk hun eigen arts en controleafspraken vinden weer bij de poliklinieken van het Havenziekenhuis plaats.

De partnerziekenhuizen zetten zich met veel overtuiging in om zowel de vervolgzorg voor patiënten als de baangarantie voor onze medewerkers op een goede manier tot stand te brengen en wij waarderen dat zeer. Vanzelfsprekend hebben we regelmatig overleg met de Cliëntenraad over onze plannen waarbij de kwaliteit en veiligheid van de zorg uitgangspunt zijn en blijven. Daarnaast hebben we overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden over de consequenties van onze plannen en een sociaal plan voor onze medewerkers.

Constructieve gesprekken
We zijn in gesprek met alle partnerziekenhuizen, de zorgverzekeraars en de bank, die zich constructief opstellen en zich inspannen om onze plannen te kunnen realiseren. Die gesprekken verlopen positief en dat geeft ons vertrouwen. Op deze manier kan de poliklinische ziekenhuiszorg en de toegang tot vervolgzorg zo veel mogelijk behouden blijven voor het centrum van de stad. En blijven ook onze artsen en medewerkers verzekerd van werk. Voorwaarde is wel dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en vervolgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hun goedkeuring aan de plannen verlenen.

Minder geld
Net als elk ziekenhuis in Nederland heeft het Havenziekenhuis sinds 2012 te maken met een gewijzigde bekostiging in de vorm van prestatiebekostiging. Dat raakt met name de kleine ziekenhuizen. De vergoeding voor door ons geleverde zorg is onvoldoende. Het probleem zit niet zo zeer in de vergoeding per behandeling door de zorgverzekeraars, maar vooral in onze omvang. Bij een klein ziekenhuis zoals wij, zijn de vaste kosten relatief hoog. We zijn te klein om dure voorzieningen als een Spoedeisende Hulp, Operatiekamers, Intensive Care en kliniek (ziekenhuisbedden) in de lucht te houden.

Zwakke financiële positie
Door kritisch te zijn op onze uitgaven en doordat zorgverzekeraars de contracten met ziekenhuizen nog op basis van een vaste aanneemsom afsloten, draaiden we tot 2015 nog net positief.
De financiële resultaten laten sinds dat jaar een verlies zien. Dit structurele verlies en de zwakke financiële positie van ons ziekenhuis onderstrepen de noodzaak van de ingrijpende plannen. In 2015 boekten we een verlies van 750.000 euro. Momenteel zijn we bezig om de definitieve jaarrekening over 2016 op te maken. Vanwege onze gewijzigde strategie en om de recente ontwikkelingen en inzichten adequaat te kunnen verwerken in de jaarverantwoording, hebben we daar uitstel voor gevraagd en gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot 1 oktober 2017.

Fors verlies 2016
Duidelijk is dat ons operationele verlies over 2016, zoals wij verwachtten, verder is opgelopen tot 4,8 miljoen euro. Als ziekenhuis verleenden we in 2016 meer zorg dan in 2015, maar daar stonden fors minder inkomsten tegenover. Dankzij de inzet van onze artsen en medewerkers bleef de kwaliteit van onze zorg en de patiënttevredenheid hoog. Daarnaast hebben we strikt op kosten gelet en  minimaal geïnvesteerd.

Zeer hoge eenmalige lasten
Naast het operationele verlies hebben we over het boekjaar 2016 te maken met zeer hoge, eenmalige bijzondere lasten waardoor ons eigen vermogen negatief wordt. Het gaat om een totaalbedrag van 29,2 miljoen euro. Verreweg de belangrijkste bijzondere last is een eenmalige afschrijving op de boekwaarde van het pand van circa 16 miljoen euro. Dat was nodig omdat een recente vastgoedanalyse een aanzienlijk lagere waarde liet zien dan waarvoor het pand in de boeken staat. Dankzij steun van het Erasmus MC kunnen we aan onze betalingsverplichtingen voldoen.

(ingezonden mededeling Havenziekenhuis)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]