Schilder Jeroen Oosterhout weet het bijna zeker: de buitendeur aan de Avenue Concordia in Kralingen die hij momenteel onder handen heeft, is zo’n 100 jaar geleden door een Zweedse timmerman gemaakt. Dat ziet hij aan het decoratie(houtsnij) werk. Jeroen heeft de deur helemaal ‘gestript’. Het bleek toen dat er ornamenten ontbraken. Die worden door een timmerman opnieuw vervaardigd. Uiteindelijk moet de majesteitelijke deur weer in zijn oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Echt een kolfje naar Jeroens hand en een mooie binnenkomer voor wat hij nu onder de aandacht wil brengen; de tijd van het binnenschilderwerk is aangebroken. ‘We gaan weer naar binnen’, zegt Jeroen. In het voorjaar en in de zomer is hij meestal druk met het ‘buitenwerk’.

‘De deur is van 100% Amerikaans grenen’, verklaart Jeroen. ‘Indertijd is er een een teak-imitatie op aangebracht. Die breng ik terug’. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want eerst wordt de deur geïmpregneerd met ‘niet filmvormende’ teak-beits, dan volgt een teak-laag die wél ‘filmvormend’ is en of dat nog niet genoeg is, worden tenslotte nog twee kleurloze laklagen aangebracht – hoogglans.

Jeroen Oosterhout, ambachtelijk schilder te Kralingen

Jeroen Oosterhout, ambachtelijk schilder te Kralingen

Flexibel
De reparaties en restauraties worden met epoxyhars bevestigd. Dat is een flexibele verbinding. Dat is nodig, want een deur gaat nogal vaak open en dicht.

Binnenwerk
Nu we binnen zijn gekomen door deze prachtige, historische deur, somt Jeroen op wat hij daar deze winter zoal aan werkzaamheden kan en wil verrichten:

  • Originele plafonds, met ornamenten, repareren en restaureren.
  • Het ‘gewone’ schilder werk, wanden, plafonds.
  • Onderhoud van houten vloeren – kleurverschillen wegwerken, eventueel stukjes vervangen. Als Jeroen een houten vloer totaal kaal maakt zorgt hij ervoor dat het 90% stofvrij gebeurt! De afwerking kan met ‘filmische lak’ maar ook met oxaan-olie die in het hout trekt. Het hout kan ook worden afgewerkt met onverwoestbaar 2 componenten-lak (al of niet watergedragen epoxy) en als u een ‘ouderwetse’ wasvloer (parket) heeft, wordt die ook opgeknapt.
  • Onderhoud van natuursteen, zoals marmer in entree’s, graniet en Belgisch hardsteen. Kleurverschillen, vervuiling (tot 5 mm diep!) en scheurtjes worden aangepakt.
  • Onderhoud/schilderen van houtwerk. ‘Je begint nu eenmaal met het ontvetten en schuren’, zegt Jeroen. De rommel wordt tot een minimum beperkt door zijn 90% stofvrije systeem (een soort stofzuiger waarmee hij tegenwoordig zelfs ook buiten mee werkt).
  • Een zijsprong: meubilair – onlangs nam hij een vaste palissander kast onder handen – met succes.

Schilder Jeroen Oosterhout 3

Ambachtelijk
Jeroen is een ambachtelijke schilder. Daar heeft hij ooit voor gekozen. Dus geeft hij graag kleur adviezen. Valt er veel of weinig licht op een wand? De intensiteit van de kleur dient daaraan te worden aangepast. Jeroen Oosterhout werkt veel in de buurt, in Kralingen. Maar het is niet zo dat hij alleen maar fraaie, historische panden wil schilderen. ‘Een platte voordeur en een gewoon kozijn doe ik natuurlijk ook!’

Jeroen Oosterhout Schilderwerken
werkplaats: Vredehofstraat 57-A, Rotterdam (Kralingen)
tel. 010-4257357
0620-446435
E-mail: ooste31@hetnet.nl