Vind verkoeling met de Koele Kaart

Het wordt de komende dagen erg warm. Zo’n 30 procent van de Rotterdammers geeft aan bij een hittegolf geen verkoeling te vinden in eigen huis of wijk. Wie toch op zoek wil naar koelte, kan daarvoor de Koele Kaart gebruiken.

Het is vaker en langer heet. De afgelopen jaren is de temperatuur in Rotterdam op zomerse dagen met zo’n 8 graden toegenomen. Behalve dat hitte onprettig kan aanvoelen, kan het ook zorgen voor gezondheidsproblemen, vooral bij ouderen en zieken. Op de Koele Kaart op Rotterdamsweerwoord.nl vindt u de koele plekken in uw buurt. Denk aan koele plekken buiten zoals het park of koele plekken in gebouwen. Ook staan op de kaart drinkwaterpunten in de stad aangegeven.

Oververhitting
Bij temperaturen vanaf 27°C kunnen mensen last krijgen van vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid. Het lichaam warmt steeds meer op. Als de warmte niet meer voldoende kan worden afgevoerd, is er sprake van oververhitting. Dat kan leiden tot uitputting, ontstaan door vocht- en/of zoutverlies. Mensen met hart- en vaatziekten lopen bij hoge temperaturen een groter risico op een hart- of herseninfarct. Het is dus heel belangrijk dat u probeert zo koel mogelijk te blijven.

Tips bij warmte

  • Drink voldoende;
  • Blijf zoveel mogelijk in de schaduw;
  • Beperk lichamelijke inspanning, vooral in de middag;
  • Houd de woning koel met behulp van zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Als u toch naar buiten gaat: draag dan kleding die bescherming biedt tegen de verbranding door de zon en;meer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Zorg voor elkaar: let op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Meer informatie
Op GGDleefomgeving.nl vindt u nog meer tips hoe om te gaan met de hitte.

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.