De officiële ingebruikstelling, afgelopen vrijdagochtend 17 november, van de 3e AED in de Lusthofstraat, Kralingen, in het winkelcentrum, liep enige vertraging op door de feestelijke heropening van Albert Heijn op hetzelfde tijdstip, 11.00 uur, omdat de Sterfotograaf vond dat hij eerst dat moest vastleggen.

Gelukkig hadden de genodigden geduld. Van links naar rechts: Gerard Harmse – penningmeester Seniorenraad Kralingen-Crooswijk, André van Wijk – voorzitter Bewonersvereniging Lusthofkwartier, Oana de Visser–Baicu – lid Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk, Marco de Jong – voorzitter BIZ (winkeliersvereniging) Lusthofstraat, Marijke Jessurun – secretaris Seniorenraad Kralingen-Crooswijk, Rens van Overdam – voorzitter Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk en Geraldine Brantsma – Home Instead, thuisservice. (Natuurlijk was er gevraagd om met z’n allen even in de lens te kijken. De heer Harmse lijkt te controleren of iedereen dat wel doet)

Home Instead wil t.z.t. de winkeliers in de Lusthofstraat en hun personeel gratis trainen in de omgang met mensen die lijden aan dementie.

Slagers
In de Lusthofstraat zijn bij Slagerij Thijs van den Kieboom en Keurslager van Linschoten al AED’s aangebracht. De slagers zijn volgens Marco de Jong uitgekozen omdat zij tot laat bezig zijn met het schoonmaken van hun winkels.  In de hal van ABNAMRO aan de Willem Ruyslaan hangt al een jaar of zeven een AED.

Training
Ook de oudere Rotterdammer bezoekt zeer regelmatig de Lusthofstraat omdat dit de straat is met alle voorzieningen in de buurt. De winkeliers in de straat hebben het al meegemaakt dat bezoekers met hartproblemen acuut geholpen dienden te worden. De bewonersvereniging heeft nu, samen met de winkeliers, ervoor gezorgd dat 3 AED’s in de straat opgehangen zijn op plaatsen die goed zichtbaar en bereikbaar zijn voor de bewoners en de klanten. De Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk maakte het financieel mede mogelijk.

De winkeliers laten zich jaarlijks trainen in het geven van hulp en het bedienen van het apparaat. Iedereen kan overigens hulp verlenen met de AED. Nog een wens van Marco de Jong: een flink aantal richtingaanwijzers in de Lusthofstraat. Nu worden de AED’s aangegeven door stickers op de winkeldeur of ruit.

Automatische Externe Defibrillator
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Wat doet een AED?
Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

AED bedienen
Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is analyseert de AED het hartritme en je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.

De AED geeft geen schokopdracht als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is, maar het hart goed functioneert. (bron: hartstichting.nl/reanimatie/meld-je-aed-aan/wat-is-een-aed)

Albert Heijn
Albert Heijn in het winkelcentrum van de Lusthofstraat (nieuwbouw) was geruime tijd dicht omdat er het een en ander verbouwd diende te worden. Afgelopen vrijdagochtend stond een menigte klaar om op precies 11.00 uur toelaten te worden tot de winkel. Dat tot plezier van het personeel en in het bijzonder van manager Belgin Taser. Zij schudde vele handen van klanten.

Kerstverlichting
Een in de Lusthofstraat woonachtige dame belde De Ster: geen kerstverlichting (in de bomen) voor haar deur! Hoe zit dat? Te duur ofzo? Winkeliersvoorzitter Marco de Jong verklaarde desgevraagd dat een flink aantal bomen nog te jong zijn om er de kerstverlichting in te hangen. Nog een paar jaartjes geduld?


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.