Moegestreden

In haar werk als sociaal therapeute heeft ze wel geleerd om bescheiden te zijn. De cliënten, veelal verstandelijk gehandicapten, vragen zoveel aandacht en zorg dat je maar beter mee kunt gaan in hun gedrag. Maar dat wil Ellen Wittich maar niet lukken in de wereld van woningcorporatie en gemeente. Zeven jaar heeft ze zich verzet tegen de sloopplannen voor het driehoekige woonblok de Paradijshof, oftewel Reserve Boezem III, aan (onder andere) de Rusthofstraat in Crooswijk.

door Coby Jansen

Tegen alle wijsheid in, vindt Ellen, gaan gemeente en corporatie Woonstad Rotterdam door met de plannen voor de sloop van haar woonblok aan de Rusthofstraat. “In 2007 is er nog een bouwkundig onderzoek uitgevoerd, met een positief resultaat. Dat leverde het blok zelfs de status van monument op. Dat dit er nu niet meer best uitziet komt door het schamele onderhoud al die jaren. In de 21 jaar die ik hier heb gewoond is de voordeur twee keer geschilderd en het portiek een keer gerenoveerd. Terwijl er hier wel zes gezinnen dagelijks de deur in en uitgingen. Natuurlijk, chique is het niet, maar wel ruim en rustig en heel goed te betalen, met een huur van nog geen 350 euro”.

Goed genoeg
“Voor mijn zoon en mij is dit goed genoeg en meer dan dat. Uit mijn vorige huis, aan de Rusthoflaan, moest ik ook vertrekken voor sloop en nieuwbouw. Daar mankeerde ook al niks aan. Veel mensen hebben hier in de Paradijshof jarenlang fijn gewoond en waren gehecht aan deze plek, maar de gemeente heeft geen boodschap aan de doelgroep met lage inkomens. De gemeente heeft alle argumenten voor behoud van het blok van tafel geveegd. De gemeente heeft geen visie op duurzaamheid, in plaats daarvan doet ze aan kapitaalvernietiging. De wereld is veranderd, veel mensen hebben minder te besteden, niet iedereen wil in een nieuw dus duur huis. Maar de gemeente wil dat niet horen, ze wil deze grond gebruiken om dure woningen te bouwen”, zo vertelt Ellen.

Karakus
Ze wijst in de richting van de grote zandvlakte om de hoek, die ligt te wachten op de kopers met een ruime beurs, maar helaas, daarvan zijn er niet genoeg om met de bouw te kunnen starten. “Helaas voor de vorige wethouder Karakus, die goed overweg kon met de jongens van de grote projecten. En intussen deed corporatie Woonstad Rotterdam haar best om de huurders uit te verhuizen”. Toen deze corporatie eind vorig jaar de druk op de overgebleven huurders opvoerde en de huur werd opgezegd, nam Ellen een advocaat in de arm. In juni dit jaar kwam het ultimatum: 1 juli dit jaar moest ze weg zijn. Er zou niet meer gepraat worden, mevrouw moest maar naar de rechter.

Ellen Wittich

Ellen Wittich op de binnenplaats. Woonstad is inmiddels met de sloop begonnen door het weghalen van de dakplaten van de bergingen, waardoor die nu op paardenboxen lijken.

“Het is Woonstad nu gelukt, want deze laatste huurster heeft de strijd opgegeven en een andere woning geaccepteerd. Mijn buren zijn zgn. Adhoc huurders, zij hebben geen rechten en moeten vertrekken zodra Woonstad dat zegt. Met andere bewoners valt dus geen vuist meer te maken en het is nu slikken of stikken”.

Gebiedscommissie
Ellen moet vertrekken zo heeft de advocaat van Woonstad Rotterdam laten weten. Er zijn nog mogelijkheden om haar vertrek te rekken maar dat gaat dan ten koste van Ellens gezondheid. “Dat moet ik nu maar doen, vertrekken, want ik ben moe van de jarenlange strijd tegen een starre overheid en haar partners. Ik ben er aan toe om de stress en slapeloze nachten van de zorgen achter me te laten”. Dus Ellen gaat verhuizen maar zou het prachtig vinden als het onderwerp Paradijshof nog een keer politieke aandacht krijgt wat ertoe zou leiden dat het blok blijft staan. In de Gebiedscommissie van Kralingen- Crooswijk is recent een pleidooi gehouden om het besluit tot sloop opnieuw te bekijken. De gebiedscommissie leek er wel oren naar te hebben om het bij een raadscommissie op de Coolsingel toe te lichten.

Naschrift van De Ster: eigenlijk was het de bedoeling om het verhaal over Ellen Wittich eerder te plaatsen. Inmiddels is duidelijk geworden dat zelfs in de Gebiedscommissie Kralingen- Crooswijk bij lange na geen meerderheid is om deze zaak aan de gemeenteraad voor te leggen. Alleen SP-er Menno Janssen wilde ermee naar de Coolsingel. Een ‘gelopen race’, zogezegd.