‘Het wordt het evenement van het millennium,’ citeerde NRC/Handelsblad op 19 april het opperhoofd van het NOS-team dat morgen de televisieverslaggeving gaat verzorgen. Misschien heeft nog niet iedereen zich gerealiseerd wat voor een uitzonderlijk geruststellende mededeling dit was; ik zal het uitleggen.

Uit de mededeling mogen wij logischerwijs concluderen dat de spreker weet dat in de komende 986 jaar + 8 maanden geen belangrijker evenement in de wereld zal plaatsvinden dan dat van morgen in Amsterdam. Dat is goed nieuws! Een paar dagen eerder had een documentaire een heel andere voorspelling. Ooit zal, vanuit een vulkaan op een van Canarische Eilanden, een mega-tsunami losbarsten die zich over de zee zal verplaatsen en alle steden aan de Amerikaanse oostkust zal vernietigen. Dat zal dan als het grootste evenement in de geschiedenis van de mensheid gelden, maar dat zal dus op z’n vroegst, leren we van de NOS, pas in 3000 zijn.

Gerustgesteld door deze informatie zette ik mij vorige week aan het toetsenbord voor een opwekkend stukje over het komende evenement in Amsterdam. Ik begon met een mijmering over de monarchie van Elisabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Op 2 juni 1953 werd zij gekroond. Ik was toen 16 en herinner me dat vaag. Wat ik me vooral herinner, is dat een paar dagen eerder haar Nieuw-Zeelandse onderdaan Edmund Hillary als eerste mens de top van de Mount Everest beklommen had, en dat die prestatie uitdrukkelijk bedoeld was geweest als een symbolisch geschenk aan de nieuwe vorstin. Zo’n geschenk moesten wij natuurlijk ook hebben voor onze nieuwe vorst, en waarachtig – we kregen zoiets: het Koningslied! Maar helaas, … in de dagen dat ik dit stukje schrijf, is de glorie van dit geschenk van het volk aan de koning behoorlijk afgebladderd. Ik herhaal de commentaren niet – ze zijn de afgelopen week wereldnieuws geworden. Maar hoe moet dat nou, morgenavond om half acht tijdens de vaartocht op het IJ, als het volk koning en koningin met dit lied toezingt?

Mij als Rotterdamse republikein gaat het natuurlijk niet aan, maar iets anders wil ik hier nog wel kwijt. Met de beklimmerij van de Mount Everest is het later niet echt goed gegaan. Niks alpinisme en bergsport meer: als je in staat en bereid bent een royaal bedrag te betalen, word je tegenwoordig door plaatselijke bewoners als luxe-toerist naar boven gesleept. Wel word je onderweg geconfronteerd met de stoffelijke resten van je voorgangers die ongelukkig terecht gekomen zijn. De weg schijnt daar letterlijk bezaaid met lijken te liggen, haal ik van een website over dit onderwerp die ik vond op zoek naar een plaatje bij dit stukje. Pikant vond ik een waarschuwing die voorafgaat aan een Live Leak filmpje hierover; in plaats van een plaatje, wordt die waarschuwing bij dit stukje afgedrukt. Letterlijk vertaald staat hier: ‘Waarschuwing – het onderwerp bevroren lijken en lichaamsdelen op de zuidhelling van de Mount Everest bevat mogelijk inhoud die niet geschikt is voor alle leeftijden. Als u klikt op DOORGAAN bevestigt u dat u 18 jaar of ouder bent’.

LiveLeak

In verband met de nakende rumpus over ons Koningslied stel ik voor dat de toekomstige beheerder van de site waarop de troonswisseling voor de geschiedschrijving geboekstaafd zal worden ook zo’n tekst opstelt. ‘Waarschuwing’, stel ik voor: ‘het onderwerp “Koningslied” bevat inhoud die niet geschikt is voor lezers die niet beschikken over stalen zenuwen. Wie dóórgaat met lezen, doet dit geheel voor eigen risico’.

Maar dit zij toch niet het laatste woord voor vandaag. Ook onder de lezers van De Ster zullen zich heel wat Oranjegezinden bevinden. Speciaal voor hen geef ik nog twee citaatjes, beide uit NRC / Handelsblad van 22 april, opiniestuk van Raymond van den Boogaard: ‘Kritiek op het Koningslied toont Nederland op zijn best’, met als conclusie uit de rumpus die erover ontstaan is: ‘Het gaat goed met Nederland’.

Hugo Verbrugh

foto: wikipedia