Justitie eist 5 jaar cel voor de vier Roemenen die in oktober vorig jaar een vrouw beroofden van haar ketting. Het 62-jarige slachtoffer raakte zwaar gewond tijdens deze diefstal in Rotterdam-Kralingen.

De vrouw werd bij een supermarkt aan de Vlietlaan aangesproken door de verdachten die in een auto zaten. Toen zij naar de auto boog, trok een van de inzittenden aan haar ketting. De bestuurder reed weg, waarna de vrouw over een korte afstand werd meegesleurd.

Opwelling
De verdachten zeggen dat zij op weg waren naar familie en de vrouw naar de weg hadden gevraagd. Een van hen zou “in een opwelling” hebben besloten de gouden ketting te stelen. “Ik heb niet gezien dat zij is meegesleurd. Het was niet de bedoeling haar iets aan te doen.”

De andere verdachten zeggen niets te hebben geweten van de diefstal. De bestuurder verklaarde volkomen toevallig te zijn weggereden, op het moment dat de ketting werd weggerukt.

Justitie gaat wel degelijk uit van een gerichte actie. De namen van de vier verdachten zijn ook bij de politie in het buitenland bekend. “Zij reizen rond door Europa en plegen strafbare feiten. Ze zoeken een oudere dame met een ketting uit, hangen een valse ketting om en trekken ondertussen het echte sieraad af.”

Barcode
De verdachten konden worden gepakt, nadat hun auto was gevonden. Daarin werd onder meer het wikkel van een broodje aangetroffen met een barcode. Dat leidde naar een Shell-station en toen de camerabeelden werden opgevraagd was een van de verdachten zichtbaar. Het bleek uiteindelijk om twee stellen te gaan.

Het slachtoffer Patty wordt nog altijd door een neuroloog onderzocht. Haar partner Cor moet haar bijna voortdurend bijstaan. “Dat is heel intensief. Ze herinnert zich niets meer van de diefstal en is heel vergeetachtig. Ze noemt een koelkast bijvoorbeeld “klok”. Dan leg je het uit en vijf minuten later is zij het weer vergeten.”

De verdachten boden de vrouw woensdag hun excuses aan. Cor: “Daar kan ik niks mee. Ik heb met deze mensen geen binding, want zij hebben met een ander ook geen binding. Dat is een duidelijk antwoord.”

De rechtbank in Rotterdam doet op 16 september uitspraak.

Via: RTV Rijnmond