Opkoopbescherming voor huizen onder de € 355.000. daar wil ik het met u over hebben. Maar eerst een persoonlijke ervaring. Onlangs stond ik op het Oostplein een broodje te eten, toen er een dame op me afkwam. Ze herkende mij en kwam direct op het onderwerp “eenzaamheid bij ouderen is soms hun eigen schuld of wens”. Dat had haar geïnspireerd. Kijk, dat moeten we hebben! Ze pakte een stoffen mondkapje uit haar tas, gaf het mij en zei: “Lees wat er op geborduurd staat!” Ik las: “Zin in koffie? Ik trakteer!” Geweldig toch! “En,” vroeg ik, “werkt het?” “Jazeker”, was het antwoord, “ik heb zojuist in de Markthal met een volledig wildvreemde een lekker kopje koffie gedronken.” “Eenzaamheidsprobleem opgelost dus!” “Dat wel”, zei ze, “maar nu ben ik op zoek naar een toilet…”.

Tja. Maar nu een onderwerp dat op vele borden in onze wijk staat: huizen kopen zonder er zelf te gaan wonen is ongewenst. Wat vindt u ervan? Ik weet het niet. Ik kan me voorstellen dat je een huurder moet beschermen, maar kan dat niet beter door het vastleggen van een maximale verhuurprijs? Natuurlijk is het niet de bedoeling om woningen te kopen en zo duur te verhuren, dat de doelgroep waar die woning voor bedoeld is er niet meer aan te pas komt. Daar ga ik wel in mee. Maar een huis kopen om te verhuren is op zich goed. Kijk. We leven in een tijd dat je weinig of zelfs negatieve rente krijgt op je spaargeld.

Is het dan niet beter om met dat geld huizen in je buurt te kopen en deze voor “gereguleerde” prijzen te verhuren met een gemeentelijke verplichting om het huis maximaal te verduurzamen? Dan blijft het geld in de stad en gaat het niet naar een of ander ver bedrijf. Dus, nieuwe gemeenteraad, doe het eenvoudiger: een maximale huur per m2 en verduurzamingsplicht voor net gekochte woningen. Of lieve gemeente, koop anders zelf te koop staande huizen op, subsidieer de verduurzaming ervan en verhuur ze dan zelf aan de bewoners van Rotterdam. Of mag een gemeente niet wat wooncorporaties wel mogen?

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.