Geregeld vraag ik aandacht voor onze identiteit in tastbare vorm. Natuurlijk iedereen kent de uitdrukking ‘zo oud als de weg naar Kralingen’. Maar dat bedoel ik niet. Ik bedoel producten die hiervandaan komen. Als je tegen een buitenlander ‘Gouda’ zegt, dan denkt hij aan kaas. Als je tegen een Nederlander ‘Gouda’ zegt, dan denkt hij ook aan kaarsen en stroopwafels. Heb je het over Deventer, dan denk je aan koek, en vanuit Schiedam kent iedereen de jenever. Maar hoe wil Kralingen nu de wereld in? Met welke producten? Kralingse vinken? Lijkt me prima, promoot ze maar. Kralingse ankers, doen! Voor Crooswijk heb ik al jaren geleden voorgesteld om de ambachtelijke Crooswijkse kroketten weer in hun oude luister te herstellen. En waarom kom ik hierop? Onlangs vroeg ik aan een aantal mensen, ik had papier en potlood bij me, wat ze van Kralingen wisten.
Uiteraard kende velen de weg, maar ook Tropicana en het Kralingse Bos waren bekend. Maar veel verder kwam men niet. En dat is verontrustend. Tropicana is inmiddels dicht (wel is er nu het leukste terras van Rotterdam, maar toch is dat minder uniek) en de marinierskazerne dreigt het onderspit te delven in de strijd tegen onze landsverdediging. Tijd voor iets nieuws. Tijd voor een waar offensief waar iedereen aan meedoet. Slagers, kom met een uniek product: de Kralingse Vink, de Crooswijkse Kroket. Als Van Dobben en Kwekkeboom het kunnen, dan moeten wij het zeker kunnen. Heerljk, smaakt naar meer. En bakkers, kom met de Kralingse Krakeling of de Crooswijkmacroon. Of wat te denken van een ‘Lusthofstraatje bij het ontbijt?’ Of een ‘gebakken Nieuw Crooswijkertje bij de borrel?’ Verzin iets, anders blijft er als de deelgemeente wordt opgeheven niets van ons over. En de tijd begint te dringen. Onlangs werd ik benaderd door een Turkse bakker die me vroeg om een naam te verzinnen voor een nieuw koekje dat hij had gecreëerd. Na enkele koekjes en enig nadenken, stelde ik de naam ‘Rubroekje’ voor. Ik ben benieuwd of u deze inmiddels al geproefd hebt. Heerlijk, smelt op je tong!
Eduard Schuringa
recent commentaar