• Aanstaande vrijdagavond concert ‘Muziek door de tijd’ in Centrum Pro Rege

Vrijdagavond 15 november is er weer een concert in de serie ‘Muziek door de tijd’, in Centrum Pro Rege aan de Oudedijk 113 in Kralingen. Aanvang: 20.00 uur.

In deze door Stichting Muzikc georganiseerde serie wordt de muziek gecombineerd met het gesproken woord. Geschiedkundige aspecten van de stad Rotterdam worden in verbinding gebracht met muziek. Aanstaande vrijdag wordt de zgn. minimalistische muziek, ‘minimal music’, uitgevoerd en spreekster Jantje Steenhuis, stadsarchivaris van Rotterdam, ziet overeenkomsten tussen die muziek en de architectuur van het moderne Rotterdam.

Minimalistische muziek is een vorm van muziek die omstreeks 1970 is ontstaan. Doordat het tempo duidelijk is, er weinig dissonanten te horen zijn is de muziek vaak heel toegankelijk. Dat de muziek populair kan zijn blijkt wel uit de honderdduizenden cd’s die van sommige minimalistische werken zijn verkocht. Kenmerkend zijn de vele herhalingen, maar doordat de herhalingen steeds gevarieerd worden, zijn die niet vervelend. De accenten verschuiven voortdurend, waardoor de muziek blijft boeien. De muziek is ontstaan in de VS, onder invloed van de popmuziek. De minimalistische componisten waren de piep, kraak en knars muziek van de jaren na de oorlog, die de bezoekers de concertzalen uitjoeg, meer dan zat. Ze realiseerden zich dat muziek in de eerste plaats dient om te genieten en dat het helemaal geen kwaad kan af en toe ook iets van humor te laten doorklinken. In Centrum Pro Rege wordt werk gespeeld van de beroemdste minimalistische componisten van het eerste uur: John Cage, John Adams, Arvo Pärt, Philip Glass en Terry Riley.

Transparantie
Op het eerste gehoor past minimalistische muziek heel goed bij de no-nonsense architectuur van Rotterdam. De vereenvoudigde lijnen, zonder poespas, kunnen een lust voor het oog zijn. Zoals de Van Nellefabriek die internationale bewondering oogst. Zozeer dat verwacht wordt dat het gebouw opgenomen wordt in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook na de oorlog zijn er prachtige gebouwen en complexen in Rotterdam gebouwd, zoals het Groothandelsgebouw, de Lijnbaan, de Kunsthal, Montevideo en de Rotterdam. Diezelfde transparantie vind je terug in de ‘minimal music’.’Maar is het verband wel zo vanzelfsprekend?

Jantje Steenhuis
Mevrouw Jantje Steenhuis, de gemeente- en stadsarchivaris van Rotterdam en een groot kenner van de architectuur van onze stad zal iets vertellen over de achtergrond van onze moderne stad.

De muziek wordt uitgevoerd door een ensemble o.l.v. José Nunez Ares – piano en Kristie Su – viool.

Het concert vindt plaats op vrijdag 15 november a.s. in Centrum Pro Rege, Oudedijk 113 in Kralingen. Het concert begint om 20.00 uur en de zaal gaat open om 19.30 uur.

Kaarten
Kaarten zijn te verkrijgen via kaarten@muzikc.nl, bij boekhandel Amesz – Voorschoterlaan 145a, la Mer/Berlioz – Kortekade 14, Van der Heijde Bladmuziek – Nieuwe Binnenweg 116 en aan de zaal.

Toegangsprijs: 17,50; met Rotterdampas: 13,-. Het concert is georganiseerd door Stichting Muzikc in samenwerking met Historisch Genootschap Roterodamum. Zie ook: www.muzikc.nl

(ingezonden mededeling Muzikc)