Op maandag 20 januari ontving Melanchthon Kralingen het predicaat ‘Excellente school’ uit handen van juryvoorzitter Excellente scholen, mevrouw Van Kammen. Excellente scholen is een predicaat voor scholen met bijzondere kwaliteiten en voor scholen die uitblinken in een specifiek excellentieprofiel. Scholen die op hun onderwijs op orde hebben en de waardering ‘goed’ hebben, kunnen het predicaat ‘Excellent’ aanvragen.

Sinds enkele jaren kan de Inspectie van het Onderwijs de waardering ‘goed’  geven aan een school. Melanchthon Kralingen is sinds 2019 als goed gewaardeerd. De Inspectie gaf destijds al aan “nooit eerder een school gezien te hebben waarbij de leerlingbegeleiding zo goed is georganiseerd als op Melanchthon Kralingen.”

Geloven dat het wèl kan
“Er zijn dingen die we heel graag willen voor onze kinderen. Een school waar je als kind gezien wordt met alles wat je in huis hebt,” aldus de juryvoorzitter mevrouw Van Kammen. “Vaak wordt hiervan gezegd dat het niet mogelijk is. Het team van Melanchthon Kralingen laat zien dat het wèl kan!” De leerlingbegeleiding is op Melanchthon Kralingen zo georganiseerd dat de kinderen kunnen excelleren. “Dat is hard werken. In de eerste plaats door een team dat elkaar dagelijks opzoekt om te kijken wat er vandaag nodig is om uit de leerlingen te halen wat erin zit. Dat hebben we gezien en gevoeld op deze school.”

Eruit halen wat er in zit, en meer
De jury geeft in het juryrapport aan “onder de indruk te zijn van het enthousiasme, de gedrevenheid en het inzicht in de kwaliteiten van de leerlingen, waardoor de school in staat is om leerlingen te laten excelleren; een groot deel van de leerlingen haalt een diploma dat hoger is dan het basisschooladvies was”. De school weet deze excellente resultaten te bereiken zonder in te boeten op de sfeer op de school. De tevredenheidscijfers van de leerlingen en de ouders liggen met een 8,7 ruim boven het landelijk gemiddelde. Op het punt Veiligheid scoort de school zelfs een 9,4! In december ontving de school daardoor ook al het predicaat Veilige School van de Gemeente Rotterdam met een maximumscore.

Een voorbeeld voor andere vmbo-scholen
Nu Melanchthon Kralingen ook Excellent is, treedt het toe tot de ca. 3% beste scholen van Nederland. Een mooie prestatie, omdat de school ruim tien jaar geleden nog als ‘zeer zwak’ werd beoordeeld door de Inspectie van het Onderwijs. Na een intensieve aanpak op het beleid ontving de school drie jaar later het basisarrangement en vervolgens dus in 2019 de waardering ‘goed’. De jury eindigt haar rapport met de zin: “De jury ziet het beleid en de werkwijze van het Melanchthon Kralingen zeker als voorbeeld voor collega vmbo-scholen!”

(Ingezonden mededeling)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.