Als je écht iets wilt, moet het lukken

Ze groeide op in Rotterdam-West, woonde een aantal jaar via Ad Hoc anti-kraak in Crooswijk, verhuisde terug naar West, om vervolgens snel terug te keren naar Crooswijk. “Ik ben blij dat ik weer in Crooswijk woon, wat een heerlijke wijk! Gezellig, ideaal gelegen en levendig.” En met de (terug)komst van Melissa Fortes (34 jaar) is Crooswijk weer een artiest rijker.

door Joëlle Stapelkamp

De Nederlands-Kaapverdische Melissa Fortes timmert sinds kort stevig aan de weg om haar zangcarrière tot een succes te maken. Haar solocarrière wel te verstaan, want zingen doet zij eigenlijk al haar hele leven. Ze groeide op in een gezin waar elke zondagmiddag met de hele familie naar muziek werd geluisterd. Ze zong op haar zestiende in een houseband en heeft samen met een vriendin een eigen nummer ‘Feeling’ op een Kaapverdiaans verzamelalbum (Mobass). Ze deed – en doet nog steeds – veel backing vocals voor Kaapverdiaanse artiesten maar ook voor de Rotterdamse zangeres Sharon Doorson. En ze zong op tracks van bekende dj’s als Gregor Salto en Franklin Rodriques. Bij Melissa kriebelde het echter steeds meer om haar eigen ding te doen en haar droom, zangeres worden, uit te laten komen. Toch durfde Melissa die droom pas kort geleden daadwerkelijk na te gaan jagen. “Ik had een vaste baan in het ziekenhuis en je brood verdienen met muziek is niet eenvoudig.” Maar ze zette door. “Ik heb mezelf altijd voorgenomen: voor je vijfendertigste moet je een eerste stap in de richting van een solocarrière hebben genomen.” Die stap zette zij in 2007, toen ze besloot auditie te doen voor het theatergezelschap Rotterdams LEF. Ze nam voor zichzelf de beslissing: als ik toegelaten wordt, zeg ik mijn baan op de kinderafdeling van het ziekenhuis op. Zo niet, dan is een toekomst als artiest voor mij blijkbaar niet weggelegd en blijf ik zitten waar ik zit en doen wat ik doe. Ze werd toegelaten en zo is het balletje gaan rollen…

Eerste single
Op 14 februari kwam haar eerste single ‘Lullaby’ uit en een tweede single is in de maak. Haar muziek omschrijft ze zelf als ‘wereldmuziek meets new soul(jazz)’. Ze zingt in het Kaapverdiaans, Engels, Braziliaans en Nederlands. “Omdat het Kaapverdiaanse volk over de hele wereld is verspreid, heb ik als backing vocalist bij Kaapverdiaanse artiesten van allerlei landen en culturen mogen proeven. Die invloeden, dat ben ik en dat wil ik in mijn muziek uitdragen.” Als het meezit, komt het eerste – akoestische – album van Melissa Fortes nog dit jaar uit. “De nummers liggen klaar, alleen de financiën moeten nog rondkomen.” Melissa weet dat het moeilijk gaat worden, maar als je iets écht wilt, moet het volgens haar lukken.

Toekomst
Hoewel haar solocarrière steeds beter begint te lopen, wil Melissa Fortes ook nog graag backing vocals blijven doen. “Je staat op die manier niet in het middelpunt waardoor je een goed beeld hebt van wat er allemaal om je heen en in de zaal gebeurt. Dat is heel leerzaam en die ervaringen kun je weer meenemen als je zelf optreedt.” De twee disciplines vullen elkaar dus goed aan en in die zin wil Melissa haar carrière als backing vocalist dan ook niet helemaal aan de kant schuiven voor haar eigen carrière. Het belangrijkste is volgens haar echter dat ze muziek kan blijven maken – tot ze oud is. “Ik hoef er niet rijk van te worden, als ik er maar van kan leven. En mocht het met mijn solocarrière uiteindelijk niets worden, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.”