10 agenten blijven voorlopig binnen

Het politieoptreden bij de arrestatie van een verwarde man op de ’s Gravenweg in Rotterdam heeft een rol gespeeld bij de dood van de man. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche. De Poolse Mateusz Rutkowski werd op 9 juni onwel nadat hij was getasered en overleed niet veel later. De Politie Eenheid Rotterdam houdt tien betrokken agenten voorlopig binnen.

De man was begin deze maand op de ’s Gravenweg in verwarde toestand op een voertuig gesprongen. Korte tijd later werd hij overmeesterd met een stroomstootwapen. Er wordt nu onderzocht wat er precies is gebeurd. Vast staat wel dat het politieoptreden een rol heeft gespeel bij de dood van de man.

Het is volgens justitie nog niet zeker dat de man door het taseren is overleden. Het onderzoek is gebaseerd op de bevindingen van een arts, getuigen en camerabeelden. De fatale arrestatie is gefilmd door een cameraploeg van het RTL-programma Buro Rotterdam. De filmopnamen zijn door de omroep afgegeven aan de onderzoekers.

“Het OM kan zich voorstellen dat dit veel vragen en emoties oproept. Op dit moment kan het OM geen verdere inhoudelijke mededelingen doen, want het onderzoek is nog in volle gang,” staat in verklaring te lezen.

De politie laat in een reactie weten dat het onderzoek nog aan de gang is. “Voor nu zijn tien agenten op een binnenfunctie geplaatst”, zegt politiechef Westerbeke. “Dat betekent dat ze voorlopig niet op straat werken.”

De agenten zijn niet als verdachte aangemerkt.

Reactie burgemeester Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb laat weten zijn hulp aan te bieden: ”Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden van de jongeman die vorige week na zijn aanhouding is overleden. Een man in nood die hulp nodig had, maar in een situatie kwam die niemand wenste. Een trieste wending. Ik heb er vertrouwen in dat er alles in het werk wordt gesteld om duidelijkheid en openheid te geven over wat er is gebeurd. Daar heeft de familie van het slachtoffer alle recht op. Ik wens alle betrokkenen sterkte en wijsheid. Ik ben voor de nabestaanden graag beschikbaar om waar nodig hulp en ondersteuning te bieden.”

‘Gillend op straat’
De dood van de 32-jarige Mateusz heeft de buurt in Kralingen dagenlang in zijn greep gehouden. Niet veel mensen hebben het taseren zien gebeuren, omdat het laat op de avond gebeuren. Maar omdat het slachtoffer lag te gillen op straat, kwamen er toch veel mensen naar buiten.

“Hij bleef maar gillen”, zei een ooggetuige een dag na het voorval. “Het leek net een gewond dier. Het leek wel alsof hij niet rustig werd van het taseren. En toen ineens was het stil.”

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.