Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik iets vreemds zie, ben ik er altijd hartstikke nieuwsgierig naar wat het is. En naarmate de jaren verstrijken schaam ik mij er ook steeds minder voor om te gaan vragen: “wat is dit?” Zo ook toen ik onderstaand wagentje dinsdag tegenkwam op het Groenendaal.

Een hééél vreemd karretje met een rare installatie op het dak, binnen boordevol draden en geheimzinnige apparatuur en drie uitlaten, dwars door de achterruit geplaatst. Is dit zo’n Google-straatniveau fotokarretje? Maar waarom dan die uitlaten? Op de achterkant van de auto staat dat het een elektrische auto is en ik ontwaar het embleem van de Universiteit Utrecht aan de zijkant. Aha, dus ‘ze’ onderzoeken iets. Bovenop herken ik een windmeter en een windrichtingmeter, dus het heeft iets met de lucht te maken. Misschien zijn die drie uitlaten geen uitlaten, maar inlaten om de zuiverheid van de lucht te meten in Rotterdam. Dat lijkt mij ook logischer, gezien de apparatuur waaraan ze vastzitten in de auto zelf, een en al draadjes en metertjes.

Even later komt een jongeman naar de auto gelopen. Hij bemerkt mijn interesse en begint meteen te vertellen over hun onderzoek: “Ik ben inderdaad van de Universiteit Utrecht. Het is bekend dat er een relatie is tussen kanker en slechte lucht, maar dat verband willen wij nu in cijfertjes uitdrukken. Dus: slechte lucht (fijnstof enz.) veroorzaakt meer kans op kanker, maar hoe slecht moet de lucht dan zijn, gedurende hoe lang en wat is het percentage aan kankergevallen als gevolg van welke slechte lucht? En met dit autootje meten wij hoe slecht de lucht is op welke plek. En vooral die percentages zijn belangrijk om een reëel beeld te krijgen van de omvang van het probleem . Meten is weten”, voegt de jongeman eraan toe. Ik vroeg of ik een fotootje van de auto mocht maken. Lachend antwoordde hij: “ja hoor, u bent niet de eerste”. Zo, nu weet u tenminste weer waar uw belastingcenten óók naartoe gaan.

Onderzoek - Jacques Beket

Jacques Beket