Mijn cliënt, we zullen hem Henk noemen, want zo heette hij misschien wel, was een aardige jongen. Net van school, eenmaal korte stage gelopen, zijn handen jeukten om aan de slag te gaan. Hij wilde graag de bouw in. Dat lukte. Een klein installatiebedrijf nam hem aan, tegen een hongerloon, want het minimumloon voor jeugdigen is niet bepaald een vetpot. Met de baas reed Henk naar een nieuwbouwproject in de polder. Daar waren tientallen huizen in aanbouw.

Henk kreeg een container te zien met een groot aantal cv-radiatoren. Die moest Henk in de woningen aan muren gaan bevestigen. Henk had er wel zin in. De baas wees aan waar het installatiemateriaal lag en ging er rap vandoor. Een baas heeft het immers altijd druk. Henk bleef in zijn eentje achter. Er waren geen collega’s. Aan de slag dan maar. Henk sjouwde de radiatoren naar binnen en begon met monteren.

Dat ging wel lastig en was een zware klus, de bouten waren nogal aan de korte kant. Door flink kracht te zetten tegen de radiatoren en de bouten, kon de montage worden uitgevoerd. Een stuk of 20 op een ochtend, dat was toch geen slechte prestatie. ’s Middags kwam de baas weer langs. Die ontstak in grote woede, een baas is ook maar een mens. De baas constateerde dat Henk de bouten zo strak had aangedraaid dat alle binnenmuren krom waren getrokken.

Dat was Henk in al zijn werklust  niet opgevallen. De schade was enorm. Alle muren moeste vervangen worden. Henk werd dus ontslagen maar, jong en strijdlustig als hij was, pikte hij dat niet. Op naar de kantonrechter! Het loon moest betaald worden. De werkgever voerde verweer: zo’n jongen heeft nergens recht op, zo’n enorme schade toegebracht. De kantonrechter, niet onervaren, legde het nog maar eens uit aan de advocaat van de werkgever: een nieuwe werknemer moet goed begeleid worden, goede instructies krijgen, goed materiaal ter beschikking hebben en de vinger dient aan de pols gehouden te worden.

Op de eerste dag als baas weggaan en de jongen aan zijn lot overlaten, dat was het hoofdstuk “eigen schuld dikke bult”. Er moest toch loon  betaald worden door de baas. De verstandhouding was natuurlijk niet meer goed tussen Henk en de baas, gelukkig kon Henk snel ander werk vinden, bij een baas die wel aan inwerken deed. Overigens kan de baas de schade niet op Henk verhalen: een werknemer is alleen aansprakelijk voor schade die door hem opzettelijk wordt veroorzaakt. En hier deed Henk nou juist zo ontzettend zijn best. Apeldoorn bellen dus.

Ton Rhijnsburger

Advokatenkollektief Rotterdam

Website: www.akrotterdam.nl
Facebook: /advokatenkollektief


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.