Oud-beroepsmolenaar Gerard van Harrewijen overleden

mei 23, 19 Oud-beroepsmolenaar Gerard van Harrewijen overleden

Sinds maandag staan de beide molens aan de Kralingse Plas, De Ster en De Lelie, “in de rouw”  vanwege het overlijden van oud-beroepsmolenaar Gerard van Harrewijen. Hij is 90 jaar geworden. De wieken van een molen staan in rouwstand wanneer de onderste wiek een stukje naar rechts gedraaid is gezien vanaf de wiekenzijde.

Gerard van Harrewijen was van jongs af werkzaam op De Ster en De Lelie en was de laatste van de oude Rotterdamse beroepsmolenaars die nog uit eigen ervaring kon vertellen over de tijd dat de molens nog volop in bedrijf waren. Tegenwoordig worden de meeste molens door vrijwillige molenaars bemand en ligt de nadruk op het openstellen van de molen voor bezoekers en niet meer op het snel en efficiënt uitvoeren van het maalwerk.

Vader
Hij leerde het molenaarsvak van zijn vader Cor van Harrewijen die zelf vanaf 1920 op De Ster en De Lelie werkte. In 1944 ging het gezin in de molenaarswoning naast De Ster wonen en zo maakte hij het werk op de molen van dichtbij mee en groeide ermee op.

Brand
Na het afbranden van molen De Ster eind jaren 60 werd de specerijenmaalderij beëindigd en ging hij bij Gemeentewerken Rotterdam werken. In 1984 volgde hij zijn vader op als molenaar/beheerder van De Ster en De Lelie en ging ook wonen in het molenaarshuis naast molen De Ster. Tot zijn pensioen in 1991 combineerde hij dit met zijn functie bij Gemeentewerken. Na zijn pensioen bleef hij tot 2015 in dienst van Gemeentewerken als molenaar. Daarmee was hij in Rotterdam de oudste ambtenaar in functie (hij was toen bijna 87 jaar!). In 2015 verlieten hij en zijn vrouw de molenaarswoning.

Vrijwilligers
Vanaf midden jaren 80 werd hij bijgestaan door verschillende vrijwilligers en daaruit ontstond de groep vrijwilligers die nu nog op de molens actief is. Hij stond altijd klaar om uitleg te geven over de snuiffabricage en het malen van specerijen en putte daarbij uit zijn lange ervaring.

Bericht: de heer Bakker namens Stg. Molens aan de Kralingse Plas, Plaszoom 324, 3062 CL Rotterdam, Tel: 0623-894146, www.snuifmolens.nl, www.facebook.com/snuifmolens


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws wekelijks

Uw gegevens zijn beveiligd en u kunt zich altijd uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief op "Uitschrijven" te klikken. Uw gegevens worden dan direct verwijderd. Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.

Facebook

1 reactie

  1. J.G. de Groot /

    Helaas is een markante figuur uit Kralingen overleden.Ik ben zelf een geboren kralingenaar en heb vele malen de molen aan de Plas bezocht en tekst en uitleg gekregen van dhr.Harrewijen over het reilen en zeilen van de molen.
    Gelukkig blijven de molens doordraaien en zullen wij altijd op deze manier blijven denken aan de molenaar die ons nu is ontvallen: dhr. Harrewijen.
    Moge hij rusten in vrede.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *