Foto: Door Lamiot – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia
Kralingen – De gemeente en het hoogheemraadschap zetten komende week opnieuw Phoslock in om de waterkwaliteit in de Kralingse Plas op peil te houden.
Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) werken al een tijdje samen aan het verbeteren van de waterkwaliteit in de Kralingse Plas én het Bos.
In het najaar van 2021 werd Phoslock toegediend in de gehele plas. Phoslock is een gemodificeerd kleiproduct. Het heeft de natuurlijke eigenschap om fosfaten te binden en op de bodem vast te leggen. En dat is belangrijk, want blauwalg voedt zich met deze fosfaten.
De inzet van Phoslock bleek te werken. Deze zomer is er geen enkele blauwalguitbraak in de Kralingse Plas geweest.
Wolvenvallei
Daarom willen het hoogheemraadschap en de gemeente Phoslock ook inzetten in de waterstromen die nog in het bos lopen.
Het gaat om de zogenaamde Wolvenvallei in het noordwestelijke gedeelte van het Kralingse Bos. Hier loopt water langs de kinderboerderij en het Fun Forest. Dit water komt uit in de plas en bevat weer verse fosfaten, oftewel: de voedingsstof voor blauwalg.
In deze Wolvenvallei wordt de komende week dus ook Phoslock ingezet. Dit gebeurt door de kleikorrels te vermengen met water. Zo ontstaat een melkachtige vloeistof. Dit wordt vanaf de kant over het wateroppervlak verspreid. In het begin is er dan nog een wittig mengsel te zien in het water, maar dit verdwijnt vrij snel.
Planning
Waarschijnlijk zijn de gemeente en het hoogheemraadschap de hele komende werkweek bezig in het Kralingse Bos. Er wordt in principe gewerkt tussen 7.00 en 17.00 uur. Het bos is gewoon toegankelijk. Phoslock is niet schadelijk voor mens of dier.
Rond delen van de Wolvenvallei groeien wel kwetsbare planten, maar die worden goed beschermd. Dit is afgestemd met de boswachter. Ook de kinderboerderij is op de hoogte van de werkzaamheden.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie over Phoslock op www.rotterdam.nl/blauwalgkralingseplas. Op deze webpagina staan onder het tabblad ‘Phoslock’ drie korte video’s waarin wordt uitgelegd wat Phoslock is, hoe het werkt en hoe het wordt toegepast.
Heeft u nog vragen of wilt u tijdens de uitvoering van de werkzaamheden iets melden? Neem dan contact op via 06 139 653 32 of projectblauwalgkp@rotterdam.nl. U kunt uiteraard ook altijd een melding doen via www.rotterdam.nl/meldingen, 14 010 of via de app MeldR.
(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar