‘Daar zijn internetfilmpjes voor’

Anneke Strasters van Bewonersgroep Slachthuisterrein was zo vriendelijk De Ster te introduceren bij haar nieuwe buurtgenoten, Karin Visser en Martijn Alderliesten. Die zijn al een maand of wat bezig met de verbouwing van het voormalige Restaurant Brazzo, in een van de poortgebouwen van het vroegere Openbare Slachthuis van Rotterdam aan de Boezemstraat, in Crooswijk.

Martijn en Karin woonden ooit in het Schutterskwartier, Crooswijk. Ze vetrokken toen het er nog naar uitzag dat het Schutterskwartier tegen de vlakte zou gaan. Ze kochten een huis in het spiksplinternieuwe Nesselande, Rotterdam-Prins Alexander. Daar wonen beviel hen niet zo goed, te ver van het centrum van Rotterdam. Hun zonen Matiz (10jr.) en Mika (16jr.) gaan in het centrum op school. Dus werd het huis in Nesselande verkocht en daarvoor in de plaats kwam een koopwoning, nieuwbouw, aan de Zwaanshals. Daar wonen ze nu nog. Totdat hun ‘klushuis’ aan de Boezemstraat ‘gereed is voor gebruik’, d.w.z. de essentiële voorzieningen zijn aangebracht. Een dak boven het hoofd, kunnen koken, slapen, wassen, enz. Waarom verhuizen naar Crooswijk? Ze wilden een oud pand naar hun eigen inzichten inrichten.

Funda
Bert Swijnenburg van het voormalige Brazzo had het pand op Funda gezet maar niemand wilde horeca kopen in 2020, waarschijnlijk ook vanwege corona. Toch kochten Karin en Martijn toen het pand in de goede hoop op een mogelijke woonbestemming. Pas afgelopen maart kwam dat voor elkaar.

Het pand oogt kolossaal maar al met al gaat het om 160 à 170 m2, zij het zonder het souterrain en de zolderverdieping, onder het schuine dak. Daar worden de kamers voor de beide jongens afgetimmerd. Best ruime kamers.

Zelf
Het stel doet alles samen. “Wat we zelf kunnen doen, doen we zelf”, zegt Karin. Best opmerkelijk want Martijn is onderwijsadviseur bij MBO Zadkine en Karin is ergoptherapeut in Tyltylcentrum De Witte Vogel in Den Haag. Zij werkt met meervoudig gehandicapte kinderen.

De Ster brerngt op maandag 23 augustus een bezoek aan de ‘bouwplaats’. Voor die dag staan de isolatie van het plafond op de begane grond en het daar in elkaar zetten van de keuken op het programma. Het verbouwingsplan voor het hele pand: woonkeuken op de begane grond, woon- en slaapkamer op de eerste etage en, reeds genoemd, twee slaapkamers voor de twee zonen.

Karin, Martijn en Matiz in de toekomstige woonkeuken. Mika kon er helaas niet bij zijn.

OSB
Bij de (ingrijpende) verbouwing wordt bij het aftimmeren veelvuldig gebruik gemaakt van OSB, Oriented Strand Board, verlijmde houtschilverplaten. Aangezien het voormalige poortgebouw een dubbelsteensmuur heeft en geen spouwmuur, wordt de isolatie als volgt gerealiseerd: na de dubbelsteensmuur 1 cm lucht, dan ‘dampopen folie’, laag glaswol,’dampwerend folie’, OSB, stucwerk, latex.

Al doen Karin en Martijn alles samen, er is toch wel een bepaalde taakverdeling. Karin isoleerde bijvoorbeeld de slaapkamers van hun beide zonen. Zij is meer van het preciese werk. Martijn is van de techniek, elektra, water, e.d. Beiden zijn geen techneut. Hoe ze het klaarspelen? “Daar zijn internetfilmpjes voor”, zegt Martijn. Hij is vast van plan om hardhouten kozijnen te laten aanbrengen. Dat past meer bij het historische pand, vindt hij.

Energie
Een brandende vraag: energie, hoe? Het wordt, nog gewoon, een cv- ketel. Ze hopen op stadsverwarming, te zijner tijd.

Dit jaar gingen ze niet echt op vakantie. Er is immers genoeg te doen. Martijn en jongste zoon Matiz waren drie dagen op fietsvakantie. Verder trokken ze er af en toe opuit gedurende een weekend. Normaliter kampeert het hele gezin in het binnen- of buitenland.

In maart 2022 willen ze definitief verhuizen van de Zwaanshals naar de Boezemstraat. Dat gaat lukken, zo te zien.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.