Mijn baan, advocaat, is seizoensgebonden. Zeker de feestelijke maand december, althans zo is deze bedoeld, levert veel werk op. U viert kerst gezellig met zijn allen (nou ja, dat kon vroeger), maar door overvloedig drankgebruik, langlopende familievetes en ander ongemak loopt het diner geheel uit de hand en eindigt uw huwelijk in een echtscheiding. Dat lot deelt u in januari met velen. Werk aan de winkel voor de advocaat, en, om het positief te houden, snel op Tinder voor een nieuwe partner. Alleen zijn is tenslotte ook niet alles. Maar de christelijke feesten zijn voor nog veel meer ellende verantwoordelijk.

Een mooi voorbeeld is de wanpresterende Sint Nicolaas dan wel Kerstman. Die spelen tenslotte ook een rol en lang niet tot ieders tevredenheid. Zelf heb ik een zwak voor de kerstman, die naar mijn inzicht een vrolijke vent moet zijn met veel jolijt, terwijl Sinterklaas toch vaak wat stil, stijf en niet zelden suffig op zijn zetel zit, al dan niet onder invloed van te veel aangeboden borrels. Een bedrijf dat Sinterklaas had ingehuurd was niet tevreden over zijn voordracht. De Sint had het over “sexy meisjes”, had geen aandacht voor een huilend kind in het publiek en wilde eigenlijk met niemand communiceren. Typisch een Sint maar het bedrijf, dat voor Sint moest betalen, dacht daar anders over en weigerde de rekening van Sint te voldoen. Dat pikte de Sint niet die de aardse rechter inschakelde.

Aan laatstgenoemde de taak om te beoordelen of Sint een echte Sint was of een misbaksel. De rechter nam als uitgangspunt dat de Sint, die eigenlijk een acteur is, althans dat dacht de rechter, een ruime mate van artistieke vrijheid toekomt bij de invulling van zijn presentatie. En dan hoeft de Sint volgens de rechter niet altijd op Sinterklaas Bram van der Vlugt te lijken. Dat kan voor menig amateur Sint te hoog gegrepen zijn. De rechter vond het ook nog wel kunnen dat deze Sint een juten zak over het hoofd van een vader trok, iets wat ik toch wel tamelijk bizar vind. Je zou er verkeerde fantasieën van kunnen krijgen. De rechter vond het allemaal nog net kunnen en veroordeelde het bedrijf de Sint volledig te betalen. De zwarte pieten, tegenwoordig managementassistenten geheten, hadden het wel redelijk gedaan, dat dan nog wel.

Ton Rhijnsburger

Advokatenkollektief Rotterdam

Website: www.akrotterdam.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.