Muzikc haalt Marcel Worms naar Kralings zalencentrum Pro Rege

Op vrijdag 6 maart is er de unieke kans de bluespianist Marcel Worms in Kralingen te zien en horen spelen in zalencentrum Pro Rege aan de Oudedijk 113 – vanaf 20.00 uur. De organisatie is in handen van Stichting Muzikc (www.muzikc.nl). Op het programma ‘New Blues for piano’ staat o.a. een werk van onze wijkgenoot Patrick van Deurzen.

Blues zijn te beschouwen als de oervorm van de Jazz. Hoewel er geen waterdichte definitie van blues bestaat, zijn de meeste jazzmusici het over één ding eens: het vermogen ‘to play the blues’ is een vereiste om jazz te kunnen spelen. Kennelijk zijn er karakteristieke elementen in deze muziekvorm aanwezig, die na ruim honderd jaar nog steeds een stempel op de jazz drukken.

Blue notes
De blues heeft een aantal muzikale karakteristieken: het basis-akkoordenschema van de blues, dat uit de westerse muziek afkomstig is, beslaat meestal 12 maten. Hierin wordt gebruik gemaakt van akkoorden, die op drie verschillende trappen van de zeventonige toonladder gebouwd zijn (op de grondtoon, de vierde en de vijfde trap). Kenmerkender nog is de melodische lijn van de blues en het gebruik daarin van de zogenaamde blue notes – tonen met een niet scherp bepaalde toonhoogte, die ontstaan door verlaging van met name de derde en de zevende toon van de toonladder. De sterk gekleurde bluestoonladders bepalen in belangrijke mate de sfeer van de blues. Uiteindelijk is het die sfeer, die emotionele lading, die de blues het duidelijkst haar karakter geeft. Veeleer dan een bepaald vormschema is de blues dan ook te beschouwen als een state of mind en kennelijk één die nog aktueel is.

De Nederlandse pianist Marcel Worms is de expert van deze muziekvorm. Op zijn speellijst staan niet minder dan 200 blues composities uit ca. 50 verschillende landen. In vrijwel al deze landen voerde Marcel Worms zijn bluesprogramma uit. Nieuwe blues waren te horen in Amsterdam in het BIM-huis (1997, 1998, 2000), in de Beurs van Berlage (2000), in de IJsbreker (1997, 2001 en 2003) en in het Stedelijk Museum. De meeste van deze concerten werden integraal op de radio uitgezonden.

Op vrijdag 6 maart is er de unieke kans Marcel Worms in Kralingen te zien en horen spelen in een concert, georganiseerd door de Stichting Muzikc. Op het programma staat o.a. een werk van onze wijkgenoot Patrick van Deurzen.

Programma
De nieuwste en iets minder nieuwe blues van o.a.: Patil Zakarian (Koeweit/Armenië), Henry Martin (USA), Mohamed Abdelhawad Abdelfatah (Egypte), Reza Vali (Iran), Michael Zev Gordon (Engeland), Ed Wertwijn, Guus Janssen en Patrick van Deurzen (Nederland).

Centrum Pro Rege aan de Oudedijk 113 is de ideale plek voor dit concert. De akoestiek is voortreffelijk, zodat geen noot verloren gaat. En de toelichting van Marcel Worms op zijn programma is duidelijk te verstaan.

Het concert begint om 20.00 uur; de zaal gaat open om 19.30 uur.

Kaarten
Toegang: voorverkoop 15,-; aan de zaal 17,50; studenten 5,-; kinderen gratis. Kaarten zijn nog te verkrijgen bij Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145, La Mer/Berlioz, Kortekade 14, Bladmuziek Van der Heijde (Donner Coolsingel) en via kaarten@muzikc.nl

In maart zijn nog meer schitterende jazzconcerten te verwachten in Centrum pro Rege: op donderdag 26 maart komt Eric Vloeimans met de beroemde harpist Remy van Kesteren en op vrijdag 27 maart is de Cubaanse pianist Ramon Valle de gast van Eric Vloeimans. Op zaterdag 28 maart treedt het internationale saxofoonensemble Vento do Norte op met een programma met als thema ‘New York’. De meest veelzijdige saxofonist van ons land, Henk van Twillert treedt niet alleen op als leader van de band, maar ook als zanger. Een programma vol sfeer!

Wijkbus
U kunt gehaald en teruggebracht worden door de Wijkbus. De kosten voor een enkele reis zijn 1,50 (leden) en 1,75 (nietleden). Het lidmaatschap van de Wijkbus bedraagt 5,-. Telefonisch aanmelden op 010-2171919. In verband met de planning minimaal 1 dag vóór het concert!

muzikc02