De enige nog werkende specerijen- en snuifmolens in Nederland, de molens aan de Rotterdamse Kralingse Plas, gaan de mogelijkheden om bezoekers te ontvangen, uitbreiden. Er komt een bezoekerscentrum, en de tentoonstellingsruimten en winkel worden heringericht. Donderdag 29 oktober is de eerste paal voor het grotendeels door fondsen en donateurs opgebrachte bezoekerscentrum geslagen. Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt overigens ook de fundering van het bijgebouw van een van de molens gerestaureerd. Ter gelegenheid van de eerste paal draaien de molens met de vlag op de kap.

De Rotterdamse Ster en de iets kleinere Lelie trekken enige duizenden bezoekers per jaar, ondanks het feit dat de molens maar enkele dagen per week (woensdag, donderdag en zaterdag) open zijn. Van die 3500 bezoekers komt zo’n 8 procent uit het buitenland. Voor die bezoekers, met name schoolklassen, was feitelijk te weinig ruimte. Ruim twee jaar geleden is dan ook de actie gestart om het bezoekerscentrum, het herinrichten van de tentoonstellingsruimte, en herstel van de fundering te financieren. Inmiddels is van de benodigde 310.000 euro zo’n 275.000 euro binnen, voldoende om met de bouw te starten. Voor de afwerking en inrichting loopt de fondswerving nog door.

Van de karakteristieke molens aan de Kralingse Plas is De Lelie de oudste. Wanneer die gebouwd is, is niet helemaal duidelijk maar in 1777 wordt hij voor het eerst in een geschrift genoemd. De grote molen, De Ster, werd in 1829 als korenmolen gebouwd. De beide molens zijn vooral in gebruik geweest als specerijen- en snuifmolens, maar het malen van snuiftabak wordt nu alleen nog gedemonstreerd.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

De in de molens gemalen specerijen worden verkocht. Van de molens is De Ster enkele keren door brand verwoest, en met delen van andere molens weer opgebouwd. Zo’n twintig vrijwilligers, onder wie molenaars en leerling molenaars, houden de molens momenteel in bedrijf. De Ster is verder in gebruik als examenlocatie voor leerling molenaars van andere molens.

De beide molens maken deel uit van een groter complex, waaronder de vroegere eigenaarswoning, een karotten(tabak)fabriek en een molenaarswoning. Die laatste drie zijn nu in gebruik als restaurant, zeilschool en erfgoedlogies. Het nieuwe bezoekerscentrum komt naast molen De Ster.

De molens zijn tegenwoordig in bezit van Stadsherstel Historisch Rotterdam (NV). Stadsherstel directeur Niels van der Vlist (in lange, donkerblauwe jas) en de voorzitter van de Stichting Molens aan de Kralingse Plas, Abel Scholtens (in kort leren jack), sloegen donderdag 29 oktober dan ook gezamenlijk de eerste paal. Naar verwachting is het centrum in maart 2021 klaar. De stichting en Stadsherstel zijn verder bezig met projecten om de molens vaker in bedrijf te kunnen nemen, bezoekers te trekken, en de specerijen aan meer afnemers te kunnen leveren. Binnenkort wordt de nieuwe website (www.snuifmolens.nl) opgeleverd.

(ingezonden mededeling Stichting Molens aan de Kralingse Plas)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.