‘Eerst verliefd op de paarden en daarna op de springsport!’

Willemijn de Mooij (18) is jeugdlid van de Rotterdamsche Manège en vrijwilligster bij het CHIO Rotterdam. Ze rijdt paard vanaf haar achtste: “Kyran was mijn eerste pony.” Zelfs middenin haar eindexamen voor de 2-jarige MBO-dieropleiding bij het Wellantcollege Rotterdam vindt ze elke dag tijd om haar nieuwe springpaard Ajendy te rijden. Vader Jan de Mooij, bestuurslid CHIO Rotterdam: “Kijk, ze rijdt zich nu warm, maar opeens gaat ze springen! Ik zit hier als een trotse vader.”

door Monique van der Gaag

Op de staldeur hangt een houten bord met daarop nog Winnie & Willemijn. “Winnie kreeg ik op mijn veertiende van mijn ouders en grootouders. Ze heet eigenlijk Wyanda, maar ik noemde haar al snel Winnie. Ze was een merrie, een springpaard van negen jaar oud, donkerbruin van kleur met zwarte manen.” Na een trap van een paard had Willemijn een tijd last van blessures. “En toen ik beter was raakte Winnie geblesseerd. Ze mag nooit meer een parcours doen. Nu staat ze in Delfgauw lekker in het weiland te genieten”, zegt ze liefdevol. “Paarden zijn echt mijn kinderen! Met een poetskoffertje ben ik hier begonnen als ‘paardenmeisje’: hun hoeven schoonmaken, de staart kammen en het zand van het lijf afborstelen”, somt ze op. “Paarden vinden het namelijk heerlijk om in het zand te rollen!” Nu rijdt Willemijn de Mooij elke week een wedstrijd. En ze valt in de prijzen met Ajendy, haar nieuwe springpaard, dat ze pas enkele weken heeft. “Ze eet wortels als lekkernij. Verder hooi en bix.”

Springpaard
“Ajendy is ook een merrie, acht jaar oud en bruin met zwarte manen. Ze springt super!”, zegt Willemijn enthousiast. “Als we gaan springen, doet ze haar hoofdje omhoog en gaat ze ervoor! Er zijn verschillende disciplines in paardrijden, zoals de springsport en dressuursport. Ik werd eerst verliefd op de paarden en daarna op de springsport!” Willemijn zit al tien jaar ‘in de paarden’. “In april startte ik met de Paardenschool, een 3-jarige opleiding waarbij ik word opgeleid tot instructeur en trainer van paarden. Ik leer daar alles wat ik nodig heb om zelf later ook een stal te kunnen hebben. Ik doe nu twee scholen tegelijk en het is een beetje druk, want ik ben eenmaal in de maand een lang weekend op de Paardenschool. Ik heb dan geen vrije tijd!”

Willemijn en Ajendy horen bij elkaar

Willemijn en Ajendy horen bij elkaar

Topsport
Over het CHIO Rotterdam zegt Willemijn: “Het is topsport. Van mijn vader weet ik dat het ook een sociaal business-evenement is. Vanaf 2011 zit hij in het CHIO-bestuur. Hij werd daarvoor gevraagd. Tijdens de CHIO is hij fulltime hier.” Zelf doet Willemijn op verzoek een springmanoeuvre voor enkele honderden schoolkinderen tijdens het scholenprogramma. “Springen over hindernissen en figuren rijden.” Eén van haar taken is ook ‘runnen en ringmeesteren’: protocollen naar het secretariaat brengen en ‘hekjes open- en dichtdoen’ voor de paarden die gaan springen. Ze is dan ook heel lange dagen op het CHIO aanwezig, maar: “Ik woon gelukkig om de hoek!”

‘Boost’
“De hippische sport heeft ons middelste kind Willemijn een enorme ‘boost’ aan zelfvertrouwen gegeven! Ze heeft een grote passie en gedrevenheid voor paarden”, zegt vader Jan de Mooij. Glimlachend: “Door Willemijn ben ik met paarden in aanraking gekomen en ook mijn echtgenote werkt met paarden. Op het CHIO Rotterdam komt de absolute wereldtop en er is topentertainment op dit feest dat al sinds 1948 bestaat en internationale ambities heeft zoals voor 2017 het Europees kampioenschap Springen Senioren binnenhalen (gaat helaas niet door, de keus viel op Gothenburg in Zweden. Red.) en de Wereldruiterspelen in 2022.” Maar het is geen exclusief feestje voor ‘the happy few’. “Het is nu een feest voor de stad. Er is een scholenprogramma, waar Willemijn een rol in heeft. De Grandstand, het huis van de Hippische Alliantie in Rotterdam (zie: stichtingtrustfonds-har.nl) is in 2011 door Willem-Alexander geopend. Hij toonde daarmee zijn verbondenheid met de hippische sport. Hij is hier kind aan huis, evenals zijn grootvader Bernard dat was. Ook Beatrix zien we altijd op CHIO Rotterdam!”

De 66ste editie van het oudste internationale topsportevenement van Rotterdam vindt plaats van 18 t/m 22 juni 2014. Meer informatie: www.chio.nl