‘Oud en Nieuw bonus’

Crooswijker Maikel K. (41) heeft de twijfelachtige eer tijdens de supersnelrechtzitting na Oud en Nieuw van de politierechter de zwaarste sanctie opgelegd te hebben gekregen. Tijdens de jaarwisseling wierp hij vanuit een café aan de Boezemstraat, na ongeregeldheden voor de deur, een halfvolle bierfles richting twee politieagentes.

Zelf, vertelt hij de rechter, kon hij door de inname van alcohol, het roken van een joint en een snuif coke zich niks van het incident herinneren. “Ik zou niet weten, waarom ik een politieagent iets aan zou willen doen. Ik ben hier geen voorstander van,” vertelt hij.

Celstraf
Maar uit politieverklaringen blijkt dat hij wel degelijk de aanvaller is. Voor een poging de agentes zwaar lichamelijk letsel toe te brengen legt politierechter mr. I.K. Rapmund – zoals geëist – de stukadoor een celstraf op van tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Om die niet ook uit te hoeven zitten moet de Crooswijker zich laten behandelen voor zijn bovenmatige drugsgebruik.

Tranen
Een grote wond, die hij bij zijn aanhouding opliep na een duw tegen de arrestantenwagen, prijkt op zijn nog dikke gezicht als de parketpolitie hem in tranen afvoert richting cellenblok. “Het OM,” stelt officier van Justitie mr. Alexander Bijl, “haalt fors uit bij strafbare feiten rond Oud en Nieuw en dat doen we al een aantal jaren. De mensen die toch over de schreef gaan, hadden dat kunnen weten. Landelijk waren 10.000 politiemensen op de been om alles in goede banen te leiden. Er waren 800 aanhoudingen. Voor aanvallen op hulpverleners, die alleen proberen hun werk te doen, geldt dat Justitie de strafeis verdubbelt.” Daar komt nog eens 75 procent bovenop als ‘Oud en Nieuw bonus’.

(van onze rechtbankverslaggever)