Zondagmorgen 21 mei was het nog rustig op de Koeweide. Men was nog doende het meezingfestival Van Smartlap tot Opera op te bouwen. Om een uur of twee die middag was de Koeweide volgepakt. Wéér waren velen op het meezingfestijn afgekomen dat om drie uur zou losbarsten, voor de 14e(!) keer.   Joris Lutz deed de presentatie met zichtbaar plezier en wethouder Said Kashmi sprak de openingswoorden. Volgde de presentatie van de solisten: sopraan Florien de la Fosse, countertenor Arthuro den Hartog en bariton Ago Verdonschot. De muzikale medewerking kwam van het Rotterdams Operakoor, o.l.v. Ago Verdonschot, De Hoekse Tranentrekkers en de Plengers, o.l.v. Paula van Wanrooy en Orkestvereniging Wilton, o.l.v. Jean Grüter. Laatsgenoemde had de algehele muzikale leiding.

Anna Paerel
Van Smartlap tot Opera is een mengeling van populaire opera(koor)muziek, zoals het Pelgrimskoor van Giuseppe Verdi en smartlappen, zoals La Paloma van Johnny Hoes. Het idee voor dit evenement is afkomstig van Anna Paerel, ooit uitbaatster van (het inmiddels verdwenen) café Tappunt, dat te vinden was aan de Boezemstraat / de Koeweide. Het verhaal wil dat daar aan de bar door de clientèle operamelodieën én smartlappen werden gezongen. De bedoeling is dat op de Koeweide massaal wordt meegezongen. Vooral de smartlappen. De teksten daarvan staan in het programma dat iedereen ter hand wordt gesteld.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Anneke Strasters
Of er ook deze keer werd meegezongen? De foto’s laten het zien. De verrassingen van het programma waren de werveldansen van Iris van der Sar en doedelzakspeler Danny Myles. Anneke Strasters, aanvoerder van de Bewonersgroep Slachthuisterrein kreeg een brok in de keel van de doedelzak. De Bewonersgroep Slachthuisterrein is al jaren onmisbaar bij het in goede banen leiden van het Crooswijkse meezingfestival. De organisatoren, Willem Wouters, Koos Boot (beiden van Orkerstvereniging Wilton) en Anneke Strasters zullen vermoedelijk tevreden zijn over het verloop van hun muzikale evenement. Dat werd mede mogelijk gemaakt door ‘O Festival for Opera. Music. Theatre.’, Gemeente Rotterdam, Cultuur Concreet en ‘C Goed in Crooswijk’. Op naar de 15e editie in 2024!


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.