Havensteder bouwt aan de Boezemstraat en de Pijperstraat 51 sociale huurwoningen. Oplevering staat gepland in september dit jaar. Fotografie Rhalda Jansen

Rotterdam zet vol in op versnellen woningbouw met vernieuwende aanpak

De woningnood is hoog en Rotterdam wil door. Met de nieuwe Rotterdamse Aanpak Uitvoering Woningbouw (RAUW) kiest de stad voor kortere procedures, minder regels en duidelijke kaders voor ontwikkelaars en bouwers. Ook experimenteert Rotterdam met ‘low tech’-gebouwen die minder dure installaties vereisen, bijvoorbeeld bij het project Nieuw Kralingen. Doel: sneller betaalbare woningen bouwen, zonder in te leveren op kwaliteit of duurzaamheid.

“De tijd van extra eisen en stroperigheid is voorbij”, zegt wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “Er is in Rotterdam een grote behoefte aan betaalbare woningen. Maar stijgende bouwkosten, trage procedures en ingewikkelde regels werken tegen. Daarom zetten we de rem om in versnelling: minder barrières, kortere lijnen, meer duidelijkheid voor bouwers. Zo gaan projecten sneller van idee naar uitvoering. En we blijven leren en verbeteren – want iedere Rotterdammer verdient een plek om fijn te wonen.”

Belangrijke vernieuwingen op een rij:

  • Geen extra eisen meer in aanbestedingen: wat bij de start is afgesproken, blijft leidend. Extra voorwaarden halverwege de rit verdwijnen.
  • Optoppen wordt eenvoudiger: meer financiële duidelijkheid aan de voorkant van het project – transparant en voorspelbaar.
  • Niet meer per project flora- en faunaonderzoek, maar één onderzoek per gebied. Scheelt tijd én geld.
  • Meldpunt knellende regels: bouwers kunnen voortaan knellende lokale regels melden; de Rotterdamse
  • Versnellingstafel, met daarin de gemeente, marktpartijen en woningcorporaties, zoekt actief naar oplossingen.

Digitalisering en ‘Doorbraakbesluit’ maken vaart
Rotterdam start met een open digitaal platform voor het delen van bouwgegevens, te beginnen bij Schiehaven Noord (500-700 woningen). Ook gaan grootschalige projecten zoals De Kaai (1.000 woningen) werken met gezamenlijke monitoring vanuit de gemeente en ontwikkelaar. Zo is sneller duidelijk wanneer en waarom iets vastloopt. Vastgelopen plannen kunnen voortaan sneller worden vlotgetrokken met een zogeheten Doorbraakbesluit – waarbij het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad knopen doorhakken als eisen te veel opstapelen.
Bij eenvoudige projecten houdt de gemeente alleen nog een toetsende rol. In bijvoorbeeld Rotterdam-Alexander wordt dit al getest met de pilot ‘Ontwikkelaar aan Zet’.

Woningen mogen kleiner, maar kwaliteit blijft hoog
Het Nieuwe Kwaliteitsbeleid voor Wonen focust nog steeds op een hoge kwaliteit van nieuwbouw, maar biedt wel meer flexibiliteit. Zo worden in een aantal gebieden de regels voor minimale woonoppervlakte verlaagd van 60 m² naar 50 m² – passend bij de groei van kleine huishoudens in de stad. Voor specifieke doelgroepen zoals studenten, ouderen en ‘friends’-woningen gelden aparte eisen. Zo is bij seniorenwoningen een goede toegankelijkheid belangrijk. Ook wil het college woningvorming soepeler mogelijk maken in meer wijken, zodat grote woningen kunnen worden gesplitst in meerdere zelfstandige woningen van minimaal 50 m². In de toekomst is het dan mogelijk in bijna alle delen van Rotterdam, behalve in de focuswijken van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (Tarwewijk, Bloemhof, Carnisse, Hillesluis, Feijenoord, Afrikaanderwijk en Oost-Charlois), om grotere woningen op te delen in kleinere. In de meeste oude stadswijken geldt op dit moment nog een minimale oppervlakte van 85 m² per woning.

Samen slimmer, sneller en socialer bouwen
De Rotterdamse Aanpak Uitvoering Woningbouw (RAUW) is tot stand gekomen in samenwerking met marktpartijen, corporaties en investeerders. Rotterdam hoopt hiermee ook landelijk een impuls te geven aan het gesprek over snellere woningbouw.

(Persbericht gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.