Stress-sensitieve hulp met vaste trajectbegeleider gestart in vier gebieden

Een vast contactpersoon voor mensen die bij de gemeente aankloppen met financiële problemen. Die oog heeft voor het effect van schuldenstress op mensen, hen helpt bij budgetbeheer en ondersteuning op maat biedt. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten van de vernieuwde schuldhulp. Een goed recept zo blijkt: 3.000 Rotterdammers zijn in 2019 ondersteund bij het aanpakken van hun schulden. Dat zijn er 1.000 meer dan in 2018.

Mensen met schulden eerder passende en stress-sensitieve ondersteuning geven, waardoor zij het traject afmaken en schulden en andere problemen minder hoog oplopen. En uiteindelijk opgelost worden. Dat is het doel van de nieuwe aanpak. Wethouder armoedebestrijding en schuldenaanpak Michiel Grauss: “Ik ben blij dat we in 2019 3.000 Rotterdammers perspectief hebben geboden op een schuldenvrije toekomst. Dat betekent heel veel in de levens van deze mensen en hun gezinnen. Geldzorgen veroorzaken veel stress en andere problemen. Door aan schulden te werken krijgen ook deze kinderen de kans om hun talenten te ontplooien.”

Schuldenstress
Vanuit de wetenschap is bekend dat door stress mensen onverstandige keuzes maken. De schuldenstress verminderen is dus een belangrijke eerste stap. Iedere klant krijgt een vaste trajectbegeleider, de specialist in schulden. Het afgelopen half jaar zijn 40 trajectbegeleiders gestart. Ludmila Lopes de Brito is trajectbegeleider in Feijenoord: “Mensen hebben vaak zorgen over problemen in het gezin, in hun relaties of in hun woonsituatie. Dat leidt tot stress. Ik zorg dat zij hun stress even kunnen parkeren zodat er ruimte komt om te praten over geldzaken.”

Schuldregelen, budgetbeheer en training
De hulp bestaat niet alleen uit het regelen van de schulden, mensen krijgen ook budgetbeheer en training en coaching bij het op orde krijgen van hun huishoudboekje. Deze begeleiding loopt gedurende het hele traject dat vaak wel drie tot vijf jaar kan duren. De nieuwe aanpak loopt nu in vier gebieden (Delfshaven, Feijenoord, Charlois en IJsselmonde). In deze gebieden werkt de gemeente nauw samen met WMO Radar, Humanitas, DOCK en PIT010. Zij signaleren geldproblemen en begeleiden mensen naar de gemeente en bieden ondersteuning door hun vrijwilligers. In 2020 breidt de gemeente de nieuwe werkwijze uit over de hele stad. En zet hiervoor in totaal 75 trajectbegeleiders in.

Eind 2021: 15.000 mensen hulp bij schulden
Inmiddels hebben 3.000 Rotterdammers afgelopen jaar hulp gekregen bij het oplossen van hun schulden. Dat zijn er 1.000 meer dan in 2018, toen de nieuwe aanpak nog niet gestart was. Daarmee is Rotterdam goed op weg naar de ambitie om eind 2021 15.000 mensen een individueel ondersteuningsplan voor het aanpakken van hun schulden te bieden. Wethouder Michiel Grauss: “Het oplossen van schulden is ingewikkeld, toch heeft dit college ambitieuze doelen gesteld. Dat zijn we verplicht aan de stad en aan Rotterdammers die met geldzorgen rondlopen. 2019 was een opstartjaar met nieuw beleid, aanpassingen in de organisatie en toetsen aan de praktijk”.

Schuldenaanpak Reset: voorkomen, oplossen en taboe doorbreken
In Rotterdam lopen zo’n 60.000 huishoudens een risico op problematische schulden. Als ze bij de gemeente komen is deze schuld vaak al hoog opgelopen: gemiddeld tot zo’n 45.000 euro. Deze mensen weten niet goed waar en hoe ze ondersteuning kunnen vragen of de aangeboden hulp blijkt niet te passen. De afgelopen maanden liep de campagne “Kom uit je schuld” om het taboe op schulden te doorbreken en mensen de weg te wijzen naar de gemeente voor hulp. De hierboven beschreven nieuwe schuldhulp beoogt meer mensen eerder en beter te helpen bij het oplossen van hun schulden. De camapgne en nieuwe schuldhulp maken deel uit van de nieuwe schuldenaanpak van dit college: Reset. Ambities van dit plan zijn: voorkomen dat Rotterdammers schulden maken, meer Rotterdammers helpen hun schulden onder controle te krijgen en zoeken naar vernieuwende en waar nodig onorthodoxe maatregelen om de ingewikkelde problematiek van schulden aan te pakken.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.