Foto: Nesserdijk © Annie Uittenbogaart – bewoonster van De Esch

‘Huizen worden compleet van de kaart geveegd’

In de Rotterdamse wijk De Esch is niet iedereen blij met de naderende komst van een derde stadsbrug tussen De Esch en IJsselmonde. Wat heet: bewoners aan de Nesserdijk vrezen voor de sloop van hun eeuwenoude woningen én het verdwijnen van het naastgelegen natuurgebied.

Cor Tietema woont al sinds 1975 aan de Nessedijk. Hij heeft in die tijd het ene plan na het andere voorbij zien komen, zegt hij. Om maar met het goede nieuws te beginnen: de woning staat er nog steeds. “In het begin waren ze ook bezig om de Maas kleiner te maken. Ze wilden het huis waar ik nu in woon destijds al slopen. Het kan twee maanden duren, maar het werd dus iets langer. Sinds we hier wonen is er aan de lopende band wel iets wat dreigend was.”

Inmiddels is de woning uit 1880 eigendom van zijn dochter en schoonzoon Oscar Blankenstein. Tietema heeft in de oude boerderij een eigen appartement. “Wij wonen er naar meer dan tevredenheid. Niet alleen wij als gezin, maar ook mijn schoonvader.”

De vraag is voor hoelang nog, nu de nieuwe Rotterdamse oeververbinding in De Esch aan wal moet komen. De stadsbrug is bestemd voor wandelaars en fietsers, maar ook voor beperkt autoverkeer en een tramverbinding.

‘Woning compleet van kaart geveegd’
Voor Blankenstein en Tietema zijn de gevolgen van de plannen rigoureus. Blankenstein: “Het betekent dat de woning compleet van de kaart geveegd zal worden. De brugvariant waar de coalitie een voorkeur voor heeft uitgesproken, heeft als gevolg dat de oever moet worden aangepast. De oeveraanpassing heeft als impact dat de waar we nu staan, de ‘nieuwe’ Nieuwe Maas zal vloeien. Dit wordt de rivier. We staan nu met de voeten in het water.”

En dus dreigt voor hun woning de sloopkogel. “Dat is op z’n zachtst gezegd niet leuk. Nog even los van de onzekerheid wanneer het allemaal precies gaat plaatsvinden. Ik denk ook dat het onnodig is, juist gezien het feit dat de andere variant als beste uit het onderzoek is gekomen. Met de tunnelvariant met hoogwaardig openbaar vervoer, langzaam verkeer en een deel voor fietsers en voetgangers. Enerzijds blijft daarmee de woning bespaard, anderzijds wordt de impact voor het leefgebied en de aanpassing aan de dijk tot nul gereduceerd.”

Want ook de natuur, daar wordt volgens Blankenstein volop van genoten. “Hierachter ligt de Eschpolder. Met regelmaat maken we daar een wandeling. Maar niet alleen ik, ook mensen uit de wijk, andere Rotterdammers en mensen uit het nabijgelegen Kralingse Veer en Capelle aan den IJssel. Er wordt gerecreëerd aan de Maas en ook dat zal verdwijnen. Er verdwijnt veel meer dan alleen onze woning. Dat is verschrikkelijk.”

Wel is Blankenstein ervan overtuigd dat, mits de stadsbrug er inderdaad komt, dit ook nog wel even gaat duren. “Ik reken op minimaal tien jaar, als het niet langer is. Gezien de huidige economische omstandigheden, lijkt de nood op andere vlakken me ook belangrijker dan investeren in een nieuwe brug. En de tunnel moet weer op tafel. Dat is uiteindelijk het beste alternatief, zo is ook uit de onderzoeken gebleven. Dan is het raar om die optie op voorhand al helemaal af te schieten.”

Lees verder bij RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.