• Verkiezingen gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk 19 maart

Hij durft de uitdaging aan en wil graag zitting ne men in de gebiedscommissies. “Het is een sprong in het diepe. Je weet niet wat je te wachten staat. Het is een nieuw fenomeen. Er zijn nog een heleboel dingen onduidelijk. Het is belangrijk dat het goed gedaan wordt. De basis moet goed zijn, dan kan je daarop verder bouwen. En daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Daarnaast vind ik het ook nog eens hartstikke leuk om te doen.”

door Joëlle Stapelkamp

John van Asseldelft (1954) is al vanaf de oprichting van Leefbaar Rotterdam actief betrokken bij de partij. Hij begon als bestuurslid en is nu alweer voor de derde keer op rij lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam in Kralingen-Crooswijk.

John refereerde tijdens het interview aan iets dat hij een aantal maanden terug had gelezen in De Ster. Een PvdA-politicus had het, toen hij sprak over de gebiedscommissies, erover dat hij hoopte dat daarmee geen monster of gedrocht gecreëerd zou worden. John had ook z’n bedenkingen bij de gebiedscommissies en hoopt dat het geen monster of gedrocht wordt. “Samen met de bewoners moeten we dat voorkomen. Zij maken uit of het nieuwe systeem slaagt of mislukt. Wij moeten hen echter niet de illusie geven dat wij voor elke punt en komma hun advies gaan vragen. Maar voor bewoners die belang hechten aan inspraak, wordt er – meer dan in het oude deelgemeentenbestel – gelegenheid geboden met ideëen en voorstellen te komen.” De overgang van deelraad naar gebiedscommissie zal volgens de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, zeker in het begin, niet vlekkeloos verlopen. Maar al doende leert men. “Je mag fouten maken, dat hoort erbij. Dat is menselijk. Als je maar niet in oude fouten vervalt”, waarschuwt John.

Speerpunt
Leefbaar Rotterdam heeft het ouderenbeleid als een van de belangrijkste speerpunten. Volgens John bevinden veel ouderen zich (deels onnodig) in een isolement. “Als we daar niets aan doen, zakken zij steeds verder weg. Zij kunnen veranderingen in de samenleving niet meer bijbenen, zeker als hun partner dan ook nog wegvalt.” Leefbaar Rotterdam wil ouderen uit hun isolement halen, ook al is dat geen gemakkelijke opgave. “Het moeilijkste is bij de ouderen binnen te komen om hun probleem bespreekbaar te maken. Gelukkig komt er de laatste jaren steeds meer aandacht voor, maar het blijft een lastig aan te pakken probleem. Als je aanbelt en je vraagt: ‘Kan ik wat voor u betekenen?’ Denk je dan dat ze zeggen: ‘Ja, u komt als geroepen!’ Natuurlijk niet. Vaak schamen zij zich of denken zij dat het allemaal wel meevalt.”

John van Asseldelft Leefbaar Rotterdam

Optimaal
Leefbaar Rotterdam is een partij met het vizier gericht op de toekomst. Al staat het vizier voorlopig even gericht op woensdag 19 maart. Dan zijn de verkiezingen en hoopt Leefbaar Rotterdam op een overwinning. John heeft in ieder geval vertrouwen in een goede afloop. “De brievenbussen zijn goed gevuld, op de metrostations kun je niet om ons heen deze dagen en de Leefbaar Rotterdam- borden aan de lantarenpalen zijn denk ik ook niemand ontgaan.” Als het aan de campagne van Leefbaar Rotterdam ligt, moet het dus allemaal wel goedkomen. John lacht: “Onze dekking is optimaal. Wij zijn goed vertegenwoordigd, maar het is aan de kiezer welk vakje rood wordt ingekleurd.”