Toen de programmeurs van Stichting Muzikc Anastasia Safonova voor de vijfde keer moesten melden dat haar concert moest worden uitgesteld, was haar reactie: ik blijf oefenen. Heel knap om niet moedeloos te worden maar actief te blijven. Zulke mensen zijn een enorme steun in moeilijke tijden.

Het begin van de 20e eeuw wordt gekenmerkt door een ongekende intellectuele en creatieve opleving van de muziek. 2022 is het jubileumjaar van de grote Russische componist Alexander Scriabin. Scriabin geloofde dat zijn muziek het fundament zou worden van een nieuwe wereldorde, van een herboren mensheid. Hij begon als het Russische antwoord op Frederic Chopin, die streefde naar eenvoud maar de muziek van Scriabin werd steeds complexer. Hij brak met tradities en ontwikkelde een eigen atonaliteit, die esoterische sferen oproept. Lev Tolstoj roemde Scriabins werk als “een oprechte uitdrukking van genialiteit”.

In het programma worden werken uit de drie belangrijkste periodes van Scriabin gecombineerd met werk van Boris Pasternak, vooral bekend als dichter en schrijver, Nobelprijswinnaar met “Doktor Zjivago” en Nicolai Medtner, grote pianist en componist, toonaangevend figuur in Rusland in het begin van de vorige eeuw. Trouw schreef in een recensie: Medtner componeerde muziek voor het hart. En Rachmaninov noemde Medtner de grootste componist van zijn tijd.

Anastasia Safonova, pianiste
Pianiste Anastasia Safonova ontving haar eerste pianolessen op vierjarige leeftijd van Muza Denisova. Acht jaar later was haar succesvolle debuut met het Moskou Junior Symfonie Orkest met de uitvoering van een Mendelssohn concert. Zij studeerde cum laude af aan het Gnessins Instituut te Moskou en voltooide haar Master degree aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Naum Grubert. Zij volgde masterclasses bij Karl-Heinz Kämmerling, Peter Donohoe, Jan Wijn en Diane Andersen. Anastasia behaalde verschillende prijzen waaronder de eerste prijs  van de Yamaha Music Competition (Benelux) en Youri Egorov concoursen (Nederland).

Zij speelt veelvuldig op diverse podia in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Spanje, Italië, Turkije en Rusland.

Zij was te gast  op verschillende internationale festivals, waaronder het Schleswig Holstein festival (Duitsland), het Bourglingster festival (Luxemburg), Pianoscope (Frankrijk) en het Grachtenfestival (Nederland). Anastasia treedt op met vooraanstaande musici als Michael Kugel, Boris Belkin en Liza Ferschtman. Als soliste trad zij op met orkesten uit Nederland, Duitsland en Rusland.

Anastasia maakte radio-opnamen voor Concertzender Brava en Radio 4 (NL). Haar kamermuziek cd met altvioliste Esra Pehlivanli kwam uit bij A.K Müzik (Turkije) in 2011. Naast de concerten met klassieke programmering is ze ook vaak te horen in gecombineerde programma’s van muziek, woord, dans en schilderkunst. Sinds 2000 is zij als docent verbonden aan het Conservatorium Maastricht.

(tekst afkomstig en geplaatst met toestemming van De Toonzetter, Voorschoten)

www.muzikc.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.