De plaquette ter nagedachtenis aan Jan Bak, die nog altijd in het supportershome van Excelsior hangt.
Jan Bak (1890-1944), erelid van Excelsior Rotterdam, werd tijdens de razzia van Rotterdam doodgeschoten op straat. Ruim 70 jaar later las zijn kleindochter Trudy over deze gebeurtenis op de website van Excelsior. Ze zocht contact met de club omdat ze deze geschiedenis niet kende. Dat was het begin van haar zoektocht naar haar grootvader die ze zelf nooit gekend heeft; de zoektocht die centraal staat in de documentaire ‘Vooruit naar vroeger’.
Deze korte documentaire is vanaf aanstaande vrijdag te bekijken via de website van Excelsior Rotterdam. Trudy Bak, geboren in Rotterdam maar inmiddels al jaren woonachtig in de Verenigde Staten, stuitte enkele jaren geleden op zoek naar voetbalkleding voor haar achterneefje op de website van Excelsior op een blog over haar grootvader Jan Bak. Ze las over de manier waarop hij aan zijn einde kwam. Een verhaal dat zij niet kende. Daarover was in de familie nooit gesproken.
Trudy besloot contact te zoeken met Excelsior en niet lang daarna stond ze in het supportershome – het oude clubhuis van de Kralingse club – oog-in-oog met de plaquette die na de oorlog was opgehangen door vrienden van haar grootvader. ,,Een bijzonder en emotioneel moment. Ik besefte dat dit verhaal altijd voor mij verzwegen was, waarschijnlijk omdat het zo pijnlijk was voor mijn ouders.’’ Met hulp van de club ging zij op zoek naar de geschiedenis van haar grootvader. De zoektocht bracht haar onder meer naar het oorlogsmonument in Zeist en naar het graf van haar grootvader in Loenen. Ook ontmoette ze Nel Zon, dochter van de legendarische Excelsiorvoorzitter Henk Zon. Die beschreef destijds in zijn dagboek de dramatische gebeurtenissen rond Jan Bak.
Jan Cornelis Bak werd geboren op 8 oktober 1890 in Roosendaal. Het gezin Bak kwam in 1905 in Rotterdam terecht en twee jaar later schreef Jan Bak zich in als lid bij de Kralingse voetbalclub Excelsior. Hij begon in het tweede elftal, maar zijn ‘uitzonderlijke kwaliteiten’ zorgden ervoor dat hij al snel doorstroomde naar het eerste elftal. Daarin zou hij vele jaren actief blijven. In 1927 stond in een jubileumuitgave van de club: ‘Door zijn hoogst sportieve opvattingen is hij steeds een voorbeeld voor ons allen geweest; de verpersoonlijking van alle eigenschappen, die in een goed sportman behooren aanwezig te zijn.’
Trudy leerde haar grootvader steeds meer kennen tijdens haar zoektocht. Ook bloeide de liefde voor Excelsior in alle hevigheid op. De club waarvoor haar grootvader zoveel heeft betekend. Trudy Bak en haar echtgenoot Joe bezochten de club verschillende keren en besloten om zich aan te sluiten als sponsor bij de Excelsior Foundation. Juist omdat Jan Bak en diens broer Jo Bak (jarenlang hoofd van de jeugdopleiding van de club) zich vroeger ook hard maakten voor goed en sportief gedrag en de jeugd. De documentaire ‘Vooruit naar vroeger’, gemaakt door Dirk Beers, is vanaf vrijdag 17 november te bekijken via de website van de club: www.excelsiorrotterdam.nl.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar