Hoe gaat een inbreker te werk? Waar wordt voorafgaand aan een inbraak op gelet? Ex-inbreker Evert Jansen geeft tijdens een informatiebijeenkomst op 20 september tips. ’s Middags gaat hij de wijk al in om de omgeving te verkennen en kijkt hij waar mensen ‘de fout in gaan’.

Hoe maak je een huis veiliger tegen inbraak

Evert Jansen werkt voor de stichting Veiligheid & Preventie. Tijdens bijeenkomsten geeft hij tips over hoe je een huis veiliger tegen inbraak kan maken. Daarnaast geeft hij ook voorlichting over alcohol en drugs op scholen. In het verleden is Evert zelf verslaafd geweest en brak in om aan geld te komen. Dit maakt hem een ervaringsdeskundige die er nu op uit is om mensen te waarschuwen en helpen.

Binnen in 30 seconden
Voorafgaand aan een bijeenkomst gaat Evert Jansen met zijn camera in de aanslag de wijk in: “Ik maak foto’s van situaties waar inbrekers mogelijkheden zien. Verder let ik ook op of mensen alert zijn in de wijk, spreken ze me aan of laten ze me gewoon mijn gang gaan? Het is voor mensen vaak heel confronterend om dat later terug te zien. Het is al vaak gebeurd dat mensen na een training naar mij toekwamen en vertelden dat er vanaf dat moment echt een knop omging.”

Mensen maken vaak dezelfde fouten als het om de veiligheid van hun huis gaat. Inbrekers hebben bij een slecht beveiligd huis vaak maar 30 seconden nodig om binnen te komen. “De makkelijkste manier voor een inbreker om binnen te komen is via niet goed afgesloten ramen en deuren. Zeker in de zomerperiode laten mensen vaak ramen en (achter)deuren open staan. Dit maakt het voor een inbreker makkelijker om zonder braaksporen binnen te komen,” vertelt Evert Jansen.

inbreker uit op gemak def- afbeelding april 2012 (PKVW)

tekening van site politiekeurmerk (Afbeelding: PKVW)

Ik ga op vakantie en vergeet …’
Aan de buren wordt gevraagd om voor de post en de planten te zorgen, maar waar niet bij stil wordt gestaan is dat het elke avond donker is in huis en de slaapkamergordijnen voor langere periode open blijven. Licht in het huis is simpel te regelen met een tijdschakelaar. Zo’n schakelaar zorgt ervoor dat bepaalde lampen in huis op een vast tijdstip aan en uit gaan. Tot slot vertelt Evert Jansen over social media: “Iedereen deelt op Facebook, Twitter, Instagram etc. hun vakantieplannen en kiekjes. Een waar paradijs voor inbrekers. Ze hoeven alleen nog maar een adres te achterhalen en weten precies wanneer ze kunnen toeslaan.”

Tips om het inbrekers moeilijk te maken:

  • Verstevig uw deur met een extra slot op kniehoogte. Hierdoor wordt een deur intrappen lastiger.
  • Berg waardevolle spullen uit het zicht op.
  • Zorg ervoor dat uw huis beschikt over goedgekeurde sloten. Hierdoor kunnen inbrekers niet zomaar met een tang de cilinder van het deurslot afbreken.
  • Heeft u een deurslot met een slothaak? Zorg dat de deur op slot is en de sleutel uit het slot. Plaats eventueel een kap over de brievenbus zodat inbrekers niet met een kleerhangertje de deur open kunnen krijgen.
  • Doe deuren en ramen op slot en berg vervolgens de sleutel op.
  • Sluit ramen en deuren, ook al bent u maar even weg of even naar boven. Inbrekers hebben aan een paar minuten genoeg om hun buit te verzamelen.
  • Plaats anti-inbraakstrips om ‘flipperen’ te voorkomen. Inbrekers kunnen met een pasje tussen deur en het kozijn de ‘dagschoot’ indrukken en de deur openen.
  • Sommige inbrekers maken gebruik van zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche. Met dit gereedschap trekken ze de cilinder rechtstandig uit het slot. Dit kunt u voorkomen door cilinders te monteren die tegen dit zogenaamde ‘kerntrekken’ bestand zijn.

Inbraakpreventie? Kom ook naar ‘Koos’!
Vrijdagavond 20 september organiseert de deelgemeente een informatiebijeenkomst over maatregelen om de kans op woninginbraak te verkleinen. In eerste instantie waren bewoners van specifieke straten uitgenodigd. Maar er zijn nog plaatsen vrij, dus u bent van harte welkom. Het is kort dag, maar misschien past het toch in uw agenda. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, inloop is vanaf 19.00 uur in zalencentrum ‘Koos’, Tamboerstraat 50. Bij vertrek krijgt u een kierstandhouder cadeau. Hiermee opent u de voordeur een klein stukje, voldoende om te zien wie er voor staat maar niet ver genoeg om binnen te stappen. Veilig(er) dus.

Deelgemeente Kralingen Crooswijk