Foto ter illustratie Gemini AI

Rotterdam legt cliëntenstop op

Uit een kwaliteitstoets onder PGB-aanbieders blijkt dat bijna een derde niet aan de minimale kwaliteitseisen voldoet die de gemeente aan zorgaanbieders stelt. Zij mogen van de gemeente geen cliënten meer aannemen in Rotterdam. 80 PGB-aanbieders zijn in de eerste helft van 2025 getoetst en 23 haalden die toets niet. Met de kwaliteitstoets wil de gemeente misbruik van zorggeld voorkomen en garanderen dat Rotterdammers goede zorg krijgen.

De kwaliteitstoets is een van de maatregelen uit het actieplan Preventie en Aanpak Zorgfraude dat wethouder Ronald Buijt van Zorg ouderen en jeugdzorg vorig jaar presenteerde: ”Het is nodig om streng te toetsen of een zorgaanbieder voldoet aan onze regels. Als ze eenmaal aan de slag gaan en malafide blijken te zijn, richten ze in korte tijd veel schade aan. Het zorggeld verdwijnt én Rotterdammers krijgen niet de zorg die ze nodig hebben.”

Een pgb of persoonsgebonden budget is een bedrag waarmee iemand zelf zorg of ondersteuning regelt en zelf de zorgverlener uitkiest. De kwaliteitstoets controleert of een PGB-aanbieder aan de 10 minimale kwaliteitseisen voldoet die de gemeente stelt aan PGB-aanbieders die zorg leveren vanuit de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) en Jeugdwet. Zo wordt gecheckt of het zorgpersoneel de juiste diploma’s heeft, of de zorgmedewerkers een verklaring van goed gedrag hebben. Maar ook dat de financiën op orde zijn en de registratie bij de KvK klopt. De kwaliteitstoets is voor bestaande én nieuwe PGB-aanbieders.

Hoewel veel PGB-aanbieders wel betrouwbaar zijn en goede zorg leveren, kwam bijna een derde van de 80 onderzochte aanbieders niet door de toets. Zij mogen van de gemeente geen cliënten meer aannemen in Rotterdam. Rotterdammers die al zorg van hen ontvingen, moeten binnen drie maanden naar een andere aanbieder overstappen. Na 4 maanden kunnen aanbieders een hertoetsing aanvragen. Daarnaast mogen 30 zorgaanbieders op dit moment geen nieuwe cliënten aannemen, omdat ze na een negatieve kwaliteitstoets nu in hun verbetertermijn zitten. De kwaliteitstoets wordt uitgevoerd bij aanbieders die nieuw zijn voor de gemeente of als er een vermoeden is dat er iets niet in orde is met de aanbieder. Bijvoorbeeld omdat gegevens bij de Kamer van Koophandel vragen oproepen. In de meeste gevallen komen deze signalen van de Wmo-adviseurs en/of jeugdarrangeurs van het wijkteam. Maar ook van Meldpunt Zorgsignalen en Fraude van de gemeente.

Een PGB-aanbieder die niet direct voldoet aan de voorwaarden krijgt 3 maanden de tijd om verbeteringen door te voeren. Hierna volgt het definitieve besluit of de aanbieder zorg mag (blijven) bieden. Een aanbieder die niet mee wil werken aan de toets, mag geen zorg leveren in Rotterdam.

Ook deze maatregelen zijn onderdeel van het Actieplan Preventie en Aanpak Zorgfraude 2024-2027 waarmee Rotterdam de komende jaren stevig de zorgfraude te lijf gaat, zegt wethouder Buijt:”Rotterdam krijgt steeds vaker te maken met criminelen die zich voordoen als zorgaanbieder. Dit kost de samenleving jaarlijks miljoenen euro’s. De kwaliteitstoets is een belangrijk middel om zorgfraude te voorkomen”

(Persbericht gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.