De woordenschat van de Nederlandse taal kraakt in zijn voegen. Bijna 100% van de volwassen burgers wil vertellen wat ze van de recente politieke ontwikkelingen vinden. En iedereen heeft gelijk, want quisque sibi proximus oftewel ‘Iedereen is zichzelf het naast’. Ik kan niet achterblijven, maar als bedachtzaam filosoof doe ik eerst een paar stapjes terug.

Ik citeer uit NOS Nieuws•donderdag 25 april: ‘Orbán wijst Wilders de weg, rechts-conservatief congres Boedapest begonnen. Tijn Sadée, EU-correspondent, en Kysia Hekster, Correspondent Europese Unie.

Illustratie van Wikimedia Commons

De eerste klap is al meteen een daalder waard. “Laten we opzadelen, onze harnassen aantrekken.” De Hongaarse premier Viktor Orbán is op oorlogspad en heeft hoge verwachtingen van de verkiezingen voor het Europees Parlement over zes weken. “Op naar het slagveld van de verkiezingen. Vrienden, er liggen memorabele weken voor ons, op naar de overwinning.” Vandaag en morgen is de Hongaarse leider gastheer van “CPAC Hongarije”: de Conservative Political Action Conference. De bijeenkomst is naar het voorbeeld van de CPAC in de Verenigde Staten, die geregeld door de Amerikaanse Republikeinen wordt georganiseerd. Het is een bijeenkomst van ultraconservatieve politici vanuit de hele wereld. Eregast en een van de hoofdsprekers op de conferentie is Geert Wilders, die morgen een lezing houdt. De NOS is niet welkom binnen, net als veel andere journalisten die er graag bij waren geweest op dit spannende moment in de Nederlandse formatie. De CPAC is een “no woke zone”, aldus de organisatie in een toelichting. Op affiches rond het conferentieterrein staat in chocoladeletters “Wokebusters”. In de rij voor journalisten die wél naar binnen mogen staat Tim, overgekomen uit de VS. Hij werkt voor Breitbart News, een uiterst conservatieve nieuwswebsite. Een bewonderaar van Wilders wil hij zichzelf niet noemen, maar sympathie voor diens ideeën heeft hij zeker. “Overal in de wereld zie je de opmars van politici met hetzelfde gedachtegoed als Orbán en Wilders.” Op de conferentie spreekt behalve Wilders ook Tom Van Grieken, voorman van het radicaal-rechtse Vlaams Belang. Ook kopstukken van de Spaanse populistische partij Vox komen aan het woord, net als Fabrice Leggeri, oud-directeur van EU-grenswacht Frontex en prominent lid van de Franse partij Rassemblement National van Marine Le Pen. De radicaal-rechtse partijen staan stuk voor stuk op winst in de peilingen voor de Europese verkiezingen in juni. Allemaal kijken ze vol bewondering naar hoe Viktor Orbán al veertien jaar aan de macht is en zijn stempel drukt op de Europese politiek.’

Tot zover een stukje recente politieke geschiedenis. Voor zover ik iets weet van diplomatie is  het daar usance (= informeel gebruik dat voor fatsoenlijke mensen kracht van wet heeft) dat zulke eerbetuigingen de kracht van reciprociteit hebben. Oftewel: ‘Geert, nu ben jij aan zet’. Maar maak je geen zorgen. Al wordt Plasterk geen minister-president, als de samenwerkende partijen het eens worden over zijn opvolger, zal die er zeker geen been in zien om aan de Koning te vragen Orban als eregast een bijzondere plaats te geven op de stoep van het Paleis Noordeinde.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.