Om de Oekraïeners kennis te laten maken met de Nederlanders en omgekeerd kan elke zondag vanaf zes uur ’s avonds Oekraïens worden gegeten in Kralingen. En dat voor maar € 5,-! Crooswijkse Olga Sterenshis zette de Oekraïense keuken op, in het Huis van de Wijk aan het Berkelplein. Niet alleen in Kralingen, want afgelopen zaterdag werd voor ’t eerst in de Oekraïnse Huiskamer in het Oude Westen Oekraïens gekookt voor de buurt. Zie het bericht van de gemeente Rotterdam onderaan dat deze week werd verspreid.

Zondagmiddag 5 februari om een uur of vijf in de middag kijkt kok Olga naar  het hoofdgerecht in de riante oven. Kok Mila is bezig met de voorafjes. Het hoofdgerecht ziet er heerlijk uit en bestaat uit gebakken ‘sweet chili krieltjes’ met pastinaak en kipvleugeltjes. De voorafjes bestaan uit bladerdeeg(?)hapjes met auberginekaviaar, opgevrolijkt door een stukje tomaat.

Olga
Kok Olga (groepsfoto: 3e van links) is gevlucht voor de oorlog in haar land. Ze is 51 jaar en werkte als verpleegkundige in een ziekenhuis, afdeling oncologie. Ze kwam in mei vorig jaar aan in ons land en kon terecht bij haar dochter die met een Nederlander is getrouwd en al zo’n drie jaar in Rotterdam woont. Olga heeft werk gevonden in een destilleerderij in Schiedam.

Mila
Kok Mila (groepsfoto: helemaal rechts) is 66 jaar, woont al langere tijd in Nederland, geeft pianoles in Krimpen aan den IJssel waar ze ook woont en heeft een dochter die als architect werkzaam is voor de gemeente Rotterdam.

 

Tatjana
Hulp in de keuken Tatjana (groepsfoto: 2e van links) is 68 jaar en kwam in maart vorig jaar als vluchteling naar Nederland.

Grigori
Hulp in de keuken Grigori (groepsfoto: 2e van rechts) kwam al in 1991 naar Nederland.

Anastasiia kwam op de fiets helemaal uit Ommoord om een kippenlevertaartje te halen. Ze wilde wel even laten zien hoe lekker die eruit zag.

Snizhana
Snizhana Dolhopolova vluchtte met haar twee dochters, Sofia, 10 jaar, en Emilia, 5 jaar, naar Nederland. In Oekraïne had ze een kledingwinkel en kledingatelier. Ze ontwerpt en maakt eigenhandig gebreide kleding. Zie de foto’s. Ze zoekt werk. Dit schreef zij aan De Ster:

‘Hello Eeuwke Woldring, this is Snezhana. You and I met for dinner at “Ukrainskaya gostinnaya” yesterday.  You and I talked about where I come from and what I do in life. In Ukraine, I am a designer of exclusive knitted clothes.

and I have an atelier-shop. My personal brand of clothes and a small production of clothes. Remember yesterday, you volunteered to help me kindly. I am very grateful for your help and support of our Ukrainian citizens, and for me personally in such a difficult time for everyone. Sincerely, Snezhana Dolgopolova’. Contact met Snezhana kan via e-mail: snizhana.dolhopolova@gmail.com

Hoe het smaakte? Uitstekend. De chocolademousse was was een waardige afsluiting van de maaltijd en het was gezellig bovendien. ‘Смачне’ betekent ‘lekker’ op z’n Oekraïens.

 

Elke zondag vanaf 18.00
Elke zondag, vers gemaakte Oekraïense maaltijden. Vanaf 18.00 uur gezellig aanschuiven voor het 2-gangenmenu. Afhalen kan ook. Slechts € 5,- per persoon. In dat geval wel zelf bakjes meenemen, anders kost de maaltijd € 6,-.

Reserveren is verplicht, vóór zaterdag, via www.smakelijkindebuurt.nl

Voor vragen kunt u contact opnemen met Olga, olga@covor.nl

Locatie: Huis van de Wijk Berkelplein, Ommoordsestraat 12, Rotterdam-Kralingen.

Menu zondag 12 februari

Pasta met gehaktballetjes uit de oven;
Rundvleessalade “Miner’s”;
Dessert

Menu zondag 19 februari

(volgt later)

Zie ook: homefood.ua-lounge.nl/nl/authentiek-ukrainian-cuisine

(bericht van de gemeente Rotterdam)

Oekraïners koken voor de buurt

De Oekraïners koken in De Nieuwe Gaffel, mee-eten kan in de Oekraïense Huiskamer ever verderop in de straat

Vanaf zaterdag kunnen wijkbewoners wekelijks in de Oekraïense Huiskamer terecht voor een betaalbare buurtmaaltijd. Voor de Oekraïners is het koken een mooie afleiding, weet Olga Sterenshis. ‘Zij maken zich de hele tijd zorgen, veel zorgen.’ 

Het samen koken begon een paar maanden terug in de Oekraïense Huiskamer aan de Rochussenstraat. Maar toen de ontmoetingsplek voor Oekraïense vluchtelingen naar de Gaffelstraat 1-3 verhuisde, moest de kookclub stoppen.

In het nieuwe onderkomen – het thuishonk van de Actiegroep Oude Westen – zit namelijk geen keuken.

Dat vond Olga Sterenshis, als beheerder van de Oekraïense Huiskamer, erg jammer. Ze zag juist hoe de deelnemers opleefden van het wekelijks samen koken. Ze vertelt: ‘Veel Oekraïense vluchtelingen missen hun eigen gerechten. En het koken.’

Maar: het is meer dan dat. ‘De kookclub was voor hen ook een moment om bij te praten. Ervaringen uit te wisselen over hoe sommige dingen werken in Nederland.’ En: het biedt afleiding. ‘Veel Oekraïense vrouwen zitten hier alleen. Hun mannen… Die zitten nog daar. Ze maken zich de hele tijd zorgen, veel zorgen.’

Nieuwe Gaffel
Olga ging daarom op zoek naar een andere locatie waar ‘haar’ Oekraïners wel kunnen koken. Ze vond deze in Huis van de Wijk De Nieuwe Gaffel. Ze zag de nieuwe locatie ook meteen als kans om het concept van samen koken wat uit te breiden.

‘Ik zie dat de Oekraïners vooral veel onder elkaar zijn. En ik zou het juist leuk vinden als ze de mensen in de wijk wat beter leren kennen. En andersom ook.’

En wat werkt dan beter dan samen eten? Olga: ‘Voor wijkgenoten is het meteen een gelegenheid om de Oekraïense keuken te leren kennen.’ Daarnaast zijn de maaltijden heel betaalbaar: 5 euro voor een tweegangenmenu.

De betaalbare prijs is mede te danken aan het netwerk van Olga. Ze wist afspraken te maken met een aantal lokale ondernemers. Hebben zij verse producten over? Dan gaan deze niet in de prullenbak, maar naar dit kookproject.

Overigens zijn extra voedselsponsors nog wel welkom. ‘Producten als olie, bloem en boter zijn nu gewoon erg duur. Dus als ondernemers of bewoners af en toe iets willen doneren, is dat zeer welkom. Dan kunnen wij de maaltijden betaalbaar houden. Én gaan we verspilling tegen.’ Oftewel, zegt Olga samenvattend: ‘Het zijn heel veel vliegen in één klap.’

Aanmelden 
Wilt u een hapje mee-eten? Dat kan elke zaterdag in de Oekraïense Huiskamer aan de Gaffelstraat 1-3 vanaf 18.00 uur. Hier serveren de Oekraïeners de maaltijden die zij eerder in De Nieuwe Gaffel bereiden.

Vooraf aanmelden is wel verplicht. Dit kan via de nieuwe website www.smakelijkindebuurt.nl. Overigens: een maaltijd afhalen op zaterdag kan ook.

Olga vroeg voor haar idee een subsidie aan bij de gemeente. Dit kan via een bewonersinitiatief. Heeft u ook een mooi idee voor uw buurt? Kijk dan op www.rotterdam.nl/subsidie-bewonersinitiatieven-aanvragen voor de mogelijkheden.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.