Als je al het overbodige zou loslaten, wat blijft er dan nog over? René van Hoorn belicht op dinsdag 14 maart deze vraag aan de hand van fragmenten uit de film “Nostalghia” van Andrei Tarkovski.

Ont-spullen en ont-rommelen; minimaliseren is hot! We bezitten veel spullen en veel mensen voelen zich daar niet prettig bij. Ze hebben het gevoel dat er meer moet zijn in het leven dan nóg meer spullen… Ze verlangen ernaar dat wat teveel is, weg te doen en zo ruimte te maken om weer te kunnen ademen. Het gaat hier niet om het loslaten zelf, maar om wat je bereikt door los te laten: toekomen aan jezelf, je hobby’s, je vrienden en familie. Het gaat om het juiste evenwicht.

Behalve het loslaten van materiële zaken, is er nog een ander loslaten dat véél verder gaat dan ont-spullen en ont-rommelen. Tijdens de lezing van 14 maart gaat René van Horen hier op in en stelt hij ons voor de vraag: “Als je al het overbodige zou loslaten, wat blijft er dan nog over?” Volgens René is het resultaat van dat loslaten een geweldig en alles vervullend perspectief. Voor allen die er klaar voor zijn…

Tijdens de lezing worden er ook fragmenten uit de film “Nostalghia” (heimwee) van Andrei Tarkovski getoond en toegelicht. Tarkovski was een van de grootste visionaire filmmakers uit de twintigste eeuw. Zijn films kenmerken zich door minimalisme. De beelden zijn poëtisch, traag, vaag en er wordt niet veel gesproken. Tarkowski liet in zijn films het overbodige weg. Hij was niet geïnteresseerd in nieuwe, ingenieuze camerastanden of exotische locaties en indrukwekkende interieuren voor zijn films. In commercieel opzicht was dat zeker interessant geweest, maar het boeide hem niet. Wat hem wel boeide, was de innerlijke wereld van de mens.

Ik ben geïnteresseerd in de mens, want in hem ligt het heelal besloten. En om de idee, de zin van het menselijke leven uit te drukken, is een decor van gebeurtenissen absoluut niet noodzakelijk.”

Een antwoord waar we misschien allemaal iets aan kunnen hebben.

www.rozenkruis.nl/rotterdam