Dankzij een grote groep enthousiaste leden onder aanvoering van Clement van Eijsden is het Onésimus rapid schaaktoernooi terug van weggeweest.

Zaterdag 4 oktober werd de vijfde editie gespeeld in Rotterdam-Kralingen. De eerste zet werd verricht door erelid Westermann en daarna gaf arbiter Henk Greevenbosch groen licht voor het wedstrijdveld met o.a. de ervaren crack Jaap Staal en de dertienjarige Nisa Tutucu in de gelederen. Laatstgenoemde is een pupil van schaakleraar Ruud Neumeijer, die als voorzitter van Onésimus in zijn nopjes is met het jaarlijkse open toernooi van ‘de gezelligste schaakvereniging in Kralingen’.Het werd een nek-aan-nek race tussen de twee jeugdtalenten Jasel Lopez uit Amsterdam en Anna-Maja Kazarian, die afgelopen zaterdag nog in de Meesterklasse debuteerde in het team van Pathena Rotterdam. De onderlinge partij werd remise en beiden eindigden op 6½ uit 7.

Onésimus rapid schaaktoernooi

De computer van wedstrijdleider Henk Henderson wees vervolgens Jasel aan als toernooiwinnaar en de tweede prijs ging naar Anna-Maja. De derde prijs werd veroverd door Jan de Korte (Onésimus) die bijzonder sterk speelde en regionale grootheden als John van Baarle en Nathanaël Spaan achter zich wist te houden. Ook de derde prijswinnaar van de B-groep (elo tot 1650) was een verrassing: de tienjarige Marek Kudlicka (foto) liet van zich spreken met een over-score van + 3,23! De eerste prijs in de B-groep werd opgeëist door Wim Bergers. Gerald Visch eindigde als tweede. De website van Onésimus is helaas tijdelijk buiten werking.

Lees hier het volledige verslag.

(tekst: Dik van der Pluijm)