Heel vaak zeggen wij, als ons iets gebeurt: wel heel toevallig dat het mij overkomt. Neen, niks is toevallig. Als je eerlijk naar jezelf kijkt gebeurt alles met een reden.

Ken je deze uitspraak nog? Onze ouders hebben het herhaaldelijk gebruikt tijdens de opvoeding. Ik weet zeker dat als ze dat zeiden dat je bij jezelf dacht: praat maar. Ik ben er van overtuigd dat veel ouders het zeiden uit automatisme omdat ze het zelf ooit ook ergens gehoord hadden of omdat ze het zelf ook van hun ouders weer hadden gehoord. Één ding is zeker, deze uitspraak klopt als een bus: ‘als je geen goed kan doen doe dan geen kwaad’.

In deze boodschap zit zoveel waarheid, wijsheid. Maar omdat je het zo vaak gehoord hebt is het iets vanzelfsprekends geworden. De echte gedachte hierachter komt bijna niet meer over. Terwijl het juist om de gedachte gaat die erachter zit. Lees het nogmaals. Sluit je ogen en denk er nogmaals over na wat onze ouders hiermee bedoelden. Ze wilden zeggen. Denk na voordat je iets doet. Omdat alles dat wij doen een gevolg heeft.

Stel, je zegt tegen iemand ‘die jurk maakt je dik’. Je kan iemand daar zo onzeker van maken. Zó, dat die het liefst op dat moment zichzelf onzichtbaar wil maken om die schaamte niet te voelen. Terwijl het kan zijn dat je die persoon alleen maar de ogen wilt openen en een tip wil geven, zodat als zij die jurk de volgende keer aantrekt, het iets anders combineert zodat ze niet voor gek staat. Maar het kan ook zijn dat je degene een complex wilt aanpraten omdat je jaloers bent op haar omdat ze ondanks haar dikte meer vrienden heeft en populairder is dan jij. Dus, de intentie waarmee je iets zegt of iets doet is zo belangrijk dat we elk moment van de dag dit zouden moeten meenemen: als je geen goed kan doen doe dan geen kwaad.

Een rechtspsycholoog heeft het mooi gezegd. Hij zei: ‘als je iets zegt of iets doet, vraag jezelf af wat je daarmee wilt bereiken. Als dit je lukt draag je zoveel bij dat jij je omgeving er alleen maar een plezier mee kan doen’. In deze uitspraak zit: heb je naaste lief zoals jij jezelf liefhebt. Zeg niet iets tegen een ander dat je zelf niet wilt horen.

Lita Gunther