Excelsior hoopt deze week de opvolger van Marinus Dijkhuizen bekend te maken. De succesvolle hoofdtrainer heeft Excelsior na anderhalf jaar verlaten. Hij is sinds maandag de nieuwe hoofdtrainer van de Engelse club Brentford Football Club, uitkomend in de Championship. Dijkhuizen volgde anderhalf jaar geleden Jon Dahl Tomasson op als hoofdtrainer bij Excelsior, promoveerde een half jaar later naar de Eredivisie en hield de Kralingers afgelopen seizoen op het hoogste niveau.

,,Dit is een unieke kans die ik niet kan laten lopen”, zegt Marinus Dijkhuizen over zijn overgang naar de Londense club. ,,Die club heeft mij begin april rechtstreeks benaderd. Ik heb Excelsior toen meteen ingelicht dat ik zou meegaan in de sollicitatieprocedure. Dat leek mij goed voor mijn ervaring. Toen kon ik nog niet bedenken dat ze voor mij, als relatief onervaren trainer, zouden kiezen”.

Statistieken
De Engelsen, die werken volgens een visie waarin statistieken een belangrijke rol spelen, kwamen bij Dijkhuizen terecht vanwege diens opvallend stijgende lijn qua prestaties. ,,Maar het is niet zo dat ik vanwege mijn statistieken ben aangesteld”, stelt hij. ,,Zo is de club in eerste instantie bij mij terechtgekomen, maar daarna volgde een intensieve sollicitatieprocedure. Ik ben vier keer in Engeland geweest, voor gesprekken en presentaties over mijn voetbalvisie. Zo hebben we elkaar goed leren kennen”.

Uiteindelijk koos Brentford FC dus voor Dijkhuizen, die in maart 2014 tijdens een voetbalweekend met zijn vader en broer al eens een bezoek bracht aan de Londense club. ,,We stonden daar op de staantribune en dat was geweldig. Het is een echte volksclub. De visie van de club spreekt mij enorm aan en het is natuurlijk een droom om in Engeland en Londen te werken. De club is ambitieus en wil binnen twee jaar promoveren naar de Premier League”.

Marinus Dijkhuizen

Marinus Dijkhuizen is vertrokken bij Excelsior om hoofdtrainer te worden van het Engelse Brentford FC. Foto: Jan den Breejen

Vliegen
,,Aan het hele verhaal zaten eigenlijk maar twee nadelen: het feit dat mijn gezin in eerste instantie in Nederland blijft wonen én dat ik het bij Excelsior enorm naar mijn zin heb. Gelukkig kun je gemakkelijk en snel heen en weer vliegen van en naar Nederland. Bij Excelsior gunde uiteindelijk iedereen mij deze overstap. De club krijgt bovendien een afkoopsom en dat is terecht. Excelsior heeft mij toch de kans gegeven als hoofdtrainer”, aldus Dijkhuizen, die Roy Hendriksen als assistent meeneemt naar Engeland.

In de winterstop verlengde Dijkhuizen zijn contract in Kralingen nog met twee seizoenen. ,,Ik was er ook vanuit gegaan dat ik die twee jaar zou uitdienen. Voor een Nederlandse club was ik hier niet weggegaan. Deze kans, die zo onverwacht op mijn pad is gekomen, had ik niet verwacht te krijgen. Ik neem met pijn in mijn hart afscheid van Excelsior. Ik heb een prachtige tijd gehad en was al bezig met het nieuwe seizoen. Ik ben deze club dankbaar en hoop dat ze snel een vervanger kunnen aanstellen”.

excelsior-logoWebsite: www.sbvexcelsior.nl
Adres: Stadion Woudestein
Honingerdijk 110

 

 

 

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)